Startsida / Inlägg

Finns det strukturer inom Socialdemokraterna?

av Daniel Swedin

I går höll Stefan Löfven sitt stora linjetal på den socialdemokratiska partikongressen. Bland annat tog han upp förekomsten av strukturell rasism i Sverige. Så här sa han:

Och partivänner, vi ska framåt tillsammans oavsett hårfärg eller hudfärg. Sverige ska vara som en familj, och skulle du någonsin behandla din bror eller syster olika på sådana grunder? Men när vi ser en busschaufför dela upp människor efter utseende, ambulansförare lämna ett flyktingbarn bakom sig, judar och muslimer trakasseras och rasistiska tankesätt visar sig i samhället – till och med i regeringen – då ska vi agera. Vi ska ta krafttag mot den strukturella rasismen, och även se den i oss själva. Som Jonas Hassen Khemiri skriver:
”För det är precis så rasismen funkar. Den är aldrig en del av vår skuld, vår historia, vår DNA. Den finns alltid någon annanstans, aldrig här, i mig, i oss.”
Det är dags att intensifiera arbetet mot diskriminering och förtryck. Oavsett var den finns,
i skolor, på torg, på arbetsplatser eller arbetsförmedlingar, eller i våra egna fördomar och beteenden, ska rasismen belysas, bemötas och bekämpas. Det är socialdemokratisk politik!

Det är inget dåligt besked från en socialdemokratisk partiordförande. Kampen mot rasism och särbehandling är en av arbetarrörelsens viktigaste uppgifter – historiskt, i dag och i framtiden.

I dag intervjuades Stefan Löfven i P1 Morgon och han fick, bland annat, frågor om just den strukturella rasismen. Löfven exemplifierade med hur det ser ut på svensk arbetsmarknad. Inte så konstigt.

I Sverige finns det 375 000 utlandsfödda med eftergymnasial ­utbildning, men bara sju av tio har jobb ­eller eget företag. 60 procent av de invandrade är överkvalificerade för jobb de får i Sverige, enligt Stockholms universitets Linnécentrum för integrationsstudier. Sverige är också det OECD-land med störst skillnader i sysselsättningsgrad mellan inrikes födda och utrikes födda.

Men när Löfven får frågor om vilka strukturer det är som gör att så få personer med icke-svensk bakgrund finns i den socialdemokratiska toppen vill partiledaren inte vara med längre.

Den strukturer Löfven uppmanar andra att se de är en del av vill han inte se att han själv är en del av. De strukturer han uppmanar andra att ta tag i behöver inte Socialdemokraterna ta tag i.

Så bevisade Hassen Khemiri-citatet sin egen giltighet.

Daniel Swedin

anders kongresstips dagens lista Göran Persson kongress kongresstal kultur magdalena andersson Maj-Britt Theorin Mona Sahlin musik Olof Palme ombud Röda fanor socialdemokraterna Stefan Löfven underhållning video Vinst i välfärden vu ålder
 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB