Startsida / Inlägg

Hejdå S-kongressen!

av Anders Lindberg

Allt har ett slut. Snart faller klubban för sista gången för den här gången på S-kongressen. Avtackningar. Internationalen. Och sen bär det hemåt.

Kongressen gick bra, alla är en stor familj och den här gången lyckades inte kongressordförande Ulla Lindqvist slå sönder en enda ordförandeklubba.

Från Aftonbladet Ledare har vi varit fem personer som bevakat kongressen, Karin Pettersson, Daniel Swedin, Eva Franchell, Ingvar Persson och Anders Lindberg.

Innan kongressen kritiserade vi S för att vara för gubbiga, gamla och vita. Man har nu genomfört omfattande förändringar, förbättrat mångfalden bland de valda företrädarna, föryngrat och valt in fler kvinnor. Den nyvalda ledningen representerar hela partiet och hela Sverige betydligt bättre än gårdagens. Men det arbetet måste fortsätta.

För att öppna upp kongressen har vi tagit fram en interaktiv guide Socialdemokraterna for Dummies där man kan få reda på vem som bestämmer, vem som är höger (blev för övrigt inte så populärt att vi kallade folk höger), vem är vänster (mer populärt) och vem är betongsosse. 

Vi inledde i onsdags med ett uppslag där vi uppmanade Stefan Löfven att våga mer i debatten mot regeringen och ombuden att köra över S-ledningen om föräldraförsäkringen.

Vi skrev om om hur Löfven äntrar scenen och hans linjetal. Vi skrev om stridsfrågorna föräldraförsäkringen (där vi tycker kongressen borde gått längre), vapenexporten (som vi tyckte blev bra) och vinst i välfärden (som vi också tyckte blev bra).

Varje dag följde vi ett ensklit ombud som vi berättade om i Kongressbloggen. Maj-Britt Theorin vann till slut på sin 19-onde kongress. Daniel Suhonen blev hjälte för en dag i vinstfrågan (och kallades ”Brutus” av Skåningarna, men det är en annan historia…). Aida Hadzialic som tillhör de yngre på kongressen.

Vi har även gett kongresstips i korta Youtube-klipp och publicerat ett par listor.

Det och mycket annat kan man läsa på vår kongressblogg – din kompass i kongresskaoset.

Tack för oss!

Karin Pettersson, Daniel Swedin, Eva Franchell, Ingvar Persson och Anders Lindberg

 

 

anders kongresstips dagens lista Göran Persson kongress kongresstal kultur magdalena andersson Maj-Britt Theorin Mona Sahlin musik Olof Palme ombud Röda fanor socialdemokraterna Stefan Löfven underhållning video Vinst i välfärden vu ålder
 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB