Startsida / Inlägg

Ledarredaktionens guide till S-kongressen

av Daniel Swedin
asasas
Här ska det kongressas! FOTO: Wikimedia Commons

Vad?
Socialdemokraternas partikongress. Journalister, sossar, lobbyister, pr-män, pr-kvinnor, opinionsbildare och helt vanligt folk möts på Svenska Mässan i Göteborg mellan 3-7 april.

Varför?
Människor tycker om att göra saker ihop i gränslandet mellan nöje och nytta och eftersom påsken är slut och det dröjer tills Almedalen drar i gång så kan man lika gärna åka hit.

Hur?
Man smyger in i lokalen, längs väggen. Leta efter en skylt med ditt distrikt så att du vet vart du ska sitta. Gör som ombudsmannen säger. Sätt dig på din plats, gör som delegationsledaren säger. Sjung och var glad när tillfälle passar, gärna Internationalen.
Man får gå till utställningsdelen. Där kan man hälsa entusiastiskt på sina gamla SSU-kompisar. Inled gärna samtal med ”Det går bättre nu…” och/eller ”Kommer du ihåg…”.

I utställningsdelen finns det lobbyister. De pratar man inte med, men man får ta gratis godis av dem. Bäst smakar godiset HSB, Folksam och Fonus. Däremot tar man inte godis från Mikaela Valtersson, Carema och Dagens Samhälle.
På lördag är det fest. Då sitter man och pratar om politik, myglar och så berättar man för varann vems fel det var att man förlorade valen 2006 och 2010. Man kan dansa också.

Klädsel?
Svenska Mässan är alltid en svår lokal, särskilt under våren eller hösten. För besökare är det särskilt svårt. Det är kallt utomhus, men blir snabbt kvavt och varmt inomhus. Ska man ha på sig vinterjacka? Orkar man köa till garderoberna? Frågor som inte har några självklara svar. Skor är däremot viktigt! Foträta och bra skor är ett måste.
Men som partist då? Hur ska man vara klädd? Här finns det lite olika skolor. Tänk igenom vad du vill signalera.

Är du en socialdemokrat som tycker att Socialdemokratin inte varit sig lik sedan kreditavregleringen 1985? Rutig skjorta, läderväst prydd med knappar från valrörelsen 1973 och/eller Första maj-märket från 1978. Som kvinna kan man satsa på mysbyxor, huvtröjor utan huva, Gudrun Sjödén-tält. Tänk bekvämlighet! Kongresshandlingarna har du skrivit ut i protest mot monokapitalismen och du bär dem med fördel i en nguniväska eller en sliten gammal portfölj.

Är du en socialdemokrat som tycker att vår bästa tid är nu och att ”affärsplan” är det vackraste av ord så satsar du på en ljusblå skjorta – gärna av märket Polo Ralph Lauren! – och ett par käcka chinos. Man vill ju se lika fräck och modern ut som man gjorde när man var elevrådsordförande på 90-talet. Jeans går också bra. Kvinnor har ljusblå blus och mörk kavaj i siden, sammet eller fint, tunt ylle. Partinål går bra, men det ska vara i den minsta modellen. Det är ännu ej utrett om partinål är förenligt med visionen om framtidspartiet.

Ha det så kul!

anders kongresstips dagens lista Göran Persson kongress kongresstal kultur magdalena andersson Maj-Britt Theorin Mona Sahlin musik Olof Palme ombud Röda fanor socialdemokraterna Stefan Löfven underhållning video Vinst i välfärden vu ålder
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB