Startsida / Inlägg

Om upphovsrätt och annat

av Daniel

Korvas är besatt av att rita. Tidigare har vi låtit henne skapa med pennorna hemma och hon har tyckt att det är ganska kul, men först efter att de började måla och rita på dagis fick intresset en ny dimension. Jag tror inte att jag överdriver när jag säger att hon säkert har fyllt hundra ark med sina snirkliga linjer.

IMG_6727.JPG

IMG_6750.JPG

 Häromdagen fick jag en idé om att man skulle göra konstprojekt med sitt barn och på så sätt kombinera nytta med nöje. Eller nöje med nöje om man så vill. Om man tillsammans driver ett konstprojekt kanske man tycker att det är ännu roligare (förutsatt att man tyckte att det var roligt över huvud taget) att sitta och rita med sitt barn. Den egna uppgiften blir att strukturera upp arbetet och leda det i vissa riktningar, men det behöver ju inte barnet känna till.

Pulsen gick upp och jag fick massor av idéer om olika konstverk och projekt som Korvas och jag kunde genomdriva. Men samtidigt väckte det en massa frågor som måste besvaras innan man kan ta det vidare.

Om man gör konst med sitt barn, som leder till försäljning, hur ställer sig då försäkringskassan till det? Om man vill vara föräldraledig menar jag. Då har man ju jobbat samtidigt som man får föräldrapenning och det får man inte. Och kan det rent juridiskt betraktas som barnarbete? Eller är det okej med barnarbete om barnet tycker att det är kul?

Upphovsrätten är ett annat problem. Vem ska få pengarna? Jag kan tänka mig att dela 50/50, men Korvas kanske hävdar att det faktiskt är hon som har gjort konsten och därför borde få allt. Men det känns inte riktigt schysst tycker jag. I min tur skulle jag kunna hävda att hon bara gör kludd, som ingen människa vore intresserad av att köpa, om det inte vore för att jag strukturerade upp det på ett intressant sätt. Men det känns inte heller schysst.

Hur som helst är det många frågor som måste utredas noga före en eventuell försäljning.