Startsida / Inlägg

Roligt, löjligt, konstigt eller osmakligt?

av Daniel

Igår i kommentarfältet lämnades en länk till bilden här nedan. När jag såg den visste jag inte riktigt hur jag skulle reagera och vet fortfarande inte hur jag ska tolka den.

Är den skickad som ett skämt med vänligt uppsåt, eller som ett illvilligt skämt med avsikt att, ja jag vet inte, driva med bloggen kanske?

En av anledningarna till att jag igår lutade mer åt att avsikten måste ha varit elak, var att jag precis hade fått ett mail, helt oberoende av bilden men som gjorde att jag var mer misstänksam och på min vakt mot allt som kom min väg, där det bland annat stod: ”SKAFFA DIG ETT LIV HERR PISS SLIDI”. Mailet skrevs inte i vänligt uppsåt, det framgick tydligt, även bortsett från det som jag förmodar var ett rasistiskt förlöjligande av mitt efternamn. Mailet skrattade jag dock åt, på det sätt man skrattar åt någon man tycker synd om för att den är så hopplöst dum i huvudet.

Hur som helst och åter till bilden. Ett problem var att jag, inte ens med Lisas och Sverkers hjälp riktigt kunde identifiera det ditsatta föremålet. Lisa föreslog falukorv och Sverker kabanoss, men vi är osäkra. Att det skulle vara en korv verkar ju rimligt – en lek med namnet Korvas. Jag skrattade inte ihjäl mig måste jag erkänna, men det behöver ju inte vara detsamma som att det inte var ett skämt. Alla kan ju inte skratta åt alla skämt. Men jag blev inte heller inte stött – snarare frågande.

En annan avgörande faktor för var på skalan, mellan roligt och osmakligt, bilden ska hamna är vad föremålet är tänkt att symbolisera. Har föremålet ritats dit som en snopp, eller vill upphovsmannen att man ska föreställa sig att korven, eller vad det nu är, är så att säga (det här känns lite jobbigt) instoppad. Det sistnämnda får mig att må illa, medan det förstnämnda placerar bilden som ett, i mitt tycke inte särskilt roligt men harmlöst, skämt. Därmed inte sagt att jag själv aldrig har fnissat åt snoppskämt, tvärtom, men då har det sällan rört sig om att främmande, anonyma människor har ritat dem på min dotter.

Jag är uppriktigt intresserad av vad ni, i egenskap av människor som inte är föräldrar till mitt barn, tycker om bilden och vad ni tror är drivkraften bakom? Om upphovsmannen själv vill svara så är det såklart välkommet, men jag är ändå intresserad, oberoende av upphovsmannens eventuella svar, hur en sådan här bild tolkas av människor som inte är Lisa, Sverker eller jag. 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB