Startsida / Inlägg

Ett ägginlägg

av Daniel

När pappa var här kokade Lisa ägg och bad mig ställa klockan på åtta minuter. Normalt brukar vi ställa den på åtta och en halv minut, men jag misstänker att Lisa drog av de trettio sekunder det tog henne att upptäcka att äggklockan inte stod där den brukar. Den här gången stod den på matbordet, därför att vi kvällen innan hade använt den som tidtagarur då vi spelade Rita och Gissa med Molly och en av hennes vänner.

”Va!? Ska ni koka äggen i åtta minuter!? Då blir de ju jättehårda!”, sa pappa. ”Jag brukar koka dem i två och en halv.”

”Nej, de bli perfekta och ganska lösa faktiskt”, svarade jag. ”Vadå, två och en halv minut!? Då blir de ju inte ens kokta!”

Det visade sig att pappa lägger i äggen i kallt vatten och börjar ta tid först när vattnet kokar, vilket innebär att pappas ägg värms under mycket längre tid än han mäter med klockan. Vi lägger i äggen först när vattnet har börjat koka.

Jag upplyste pappa om att hans metod är oerhört oexakt och att resultatet rimligen måste variera från spis till spis, eftersom de tar olika lång tid på sig att få vatten att koka. Vår metod, å andra sidan, är exakt och resultatet blir detsamma var man än kokar sitt ägg, eftersom kokande vatten är kokande vatten, oberoende av hur lång tid det har tagit att få det att koka.

Därtill, om man använder pappas metod, måste man betänka att det krävs att man är där för att se exakt när vattnet börjar koka, så att man kan starta klockan i rätt tid. Och när börjar vattnet egentligen koka? Är det när den första lilla bubblan bryter vattenytan, eller är det först när hela ytan bubblar? När har vattnet övergått från att puttra till att koka?

Hur man vill ha sina ägg är ju en smaksak. Om någon gillar hårdkokta ägg så måste man respektera det. Men hur man än föredrar sina ägg så vill man ju ha dem som man vill ha dem så ofta som möjligt. Alltid om det går, och då borde man verkligen använda sig av den metod som bäst garanterar det. Inte sant?

De som kokar ägg på annat sätt är gamblers. De bryr sig inte så mycket om själva äggen egentligen, det är kickarna de vill åt. De hade lika gärna kunnat spela på hästar. När sådana människor pratar om ägg kan jag inte ta dem på allvar.

Hur kokar ni era ägg?

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB