Startsida / Inlägg

”De lägger miljoner på PR men struntar i oss brottsoffer”

av Linda Hjertén
Johan Romin fick inbrott i sin företagslokal.
Trots att han anmälde dök polisen aldrig upp.
Och några dagar senare fick han ett brev: utredningen nedlagd.
– Polisen lägger ned miljoner på PR-konsulter, men struntar blankt i den brottslighet som drabbar vanliga människor, säger butikslokalens ägare, TV-producenten Johan Romin. 
IMG_0773
I juni i fjol kom Johan Romins kollega till deras gemensamma lokal på Södermalm i Stockholm och möttes av en krossad ruta.
Inne i lokalen låg allting huller om buller.
Lådor var utdragna och innehållet spritt över golvet.
– Det var tydligt att tjuvarna hade letat efter kontanter eller små värdesaker. Men eftersom det inte finns några värdesaker i ateljédelen så hittade de ingenting. Däremot var det skadegörelse i lokalen och ett antikt skåp var sönderbrutet.
IMG_0783
Bild från lokalen som produktionsbolaget Romin Productions delar med Kajsa Stinas klänningsateljé.
Johans kollega ringde polisen och gjorde en polisanmälan och fick beskedet att de skulle skicka en patrull senare på dagen.
Men polisen dök aldrig upp.
Två dagar senare, utan att Johan Romin och hans kollega ens hade blivit kontaktade av polisen, kom ett brev hem.
Där stod det att utredningen lagts ner.
Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen”.
 – Mitt förtroende för polisen är i princip noll, säger Johan Romin.
– Det här är andra gången som vi haft inbrott här och andra gången polisen inte gjort ett dugg. De har inte ens kommit förbi, än mindre ringt oss eller bett om bilder eller annan bevisning. När man samtidigt läser att polisen lägger ned miljoner på PR-konsulter, men struntar blankt i den brottslighet som drabbar vanliga människor, då blir man faktiskt förbannad.
image2
Johan Romin

Poliskommisarien som fattade beslutet om att lägga ner förundersökningen gällande inbrottet i Johan Romins lokal säger att vad gäller inbrott i företagslokaler så är de inte lika prioriterade som inbrott i bostäder.
– Det är en kränkning även när man får inbrott på ett företag, men bostäder är prioriterade, där åker vi på nästan hundra procent av inbrotten. Företag tar vi i den mån vi klarar av, säger han.
– Sedan gör man ju en bedömning utefter materialet vi fått in – kommer vi kunna komma vidare? Om inte så får vi lägga ner.
Han säger att han kan förstå Johan Romins besvikelse över att en patrull inte ens skickades ut innan utredningen lades ner.
– Man vill så klart kunna lösa alla fall. Men rätt ofta är det så att vi får vi chansen att förklara för målsäganden hur straffrätten ser ut så förstår de ganska ofta.

Under 2014 anmäldes omkring 22 400 bostadsinbrott.
Men uppklarningsprocenten är låg.
Samma år personuppklarades endast fyra procent.
En polis med många års erfarenhet och som jobbat med 100-tals förundersökningar gällande inbrott har tidigare sagt till Aftonbladet att han under åren sett många ärenden avskrivas trots att det funnits en chans att lösa dem.
– Det här har inte med nya organisationen att göra, även om det inte blivit bättre, utan det här är direktiv som kommit uppifrån under de senaste tio åren: att vi bara ska jobba med fall där man kan se framgång. Jag har sett åklagare och resten av kedjan göra likadant. Och det här är brott som drabbar vanligt folk.

Skärmavbild 2016-03-10 kl. 13.57.53
Dick Malmlund

Dick Malmlund, säkerhetskonsult, säger att många småföretagare i Sverige känner sig både övergivna och rättslösa.
Att det är en dålig uppställning från polisen när de drabbas.
– Småföretagare är lika rättslösa som en privatperson och känner sig lika kränkta av ett inbrott. Har man oturen att drabbas av mer än ett inbrott så kostar det mycket i pengar, säger Malmlund.
Han tycker att polisens förklaring till att så många inbrott på företag läggs ner utan åtgärd alltid är densamma.
– De måste ju hitta ett system där man kan prioritera både och. Det handlar nog inte lika mycket om att det ska bli fler poliser som att man borde hitta effektivare sätt att jobba.
Som resultat av att många företagare känner sig förbisedda har det i delar av landet vuxit fram det som ibland kallas medborgargarden, men som oftast snarare handlar om företagare som gått ihop för att antingen tillsammans betala bevakningsföretag som hjälper dem att hålla koll, eller turas om att patrullera utanför varandras företag på kvällar och nätter.
– Det har kommit på dagordningen i större omfattning än i förr. Man kan inte stå och se på när ens egendom stjäls om och om igen, säger Malmlund.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB