Startsida / Inlägg

Poliser redo att strejka: ”Ge oss löner vi kan leva på!”

av Mira Micic

Ett av de största skälen till polisernas enorma missnöje är deras löner:
låga löner överlag – samt att civila utredare som utför samma arbete som poliser får högre lön.
Debatten har pågått under långt tid – nu kräver poliserna att ledningen snarast tar tag i problemet.
– Det räcker nu. Vi är beredda att strejka, allihopa. Hela min avdelning säger samma sak, säger en Stockholmspolis
.

Missnöjet inom Sveriges poliskår kokar. En av de brinnande frågorna som poliserna ständigt återkommit till under de senaste månaderna är låga löner och dålig löneutveckling. Ett flertal debattartiklar har publicerats i media.

polis1

I en debattartikel som publicerades i Aftonbladet i november i fjol skrev en polis:

”Ge oss löner vi kan leva på och tid att återhämta oss på. Vi värnar vår yrkesstolthet, så snälla – gör det ni också.”

Han skriver anonymt på grund av ”risken att hamna i ”frysboxen” och uppger att hans kompetenta och erfarna kollegor slutar för att de inte har råd eller ork att fortsätta:
De slutar nu och går över till den privata säkerhetssektorn, lärartjänster, försäkringsutredare och annat. Kollegan i mitt arbetslag som gick tillbaka till sin gamla lärartjänst höjde sin lön från 25 000 till 35 000 kronor. En kollega jag pluggade med på Polishögskolan lämnade sin livvaktstjänst för att bli försäkringsutredare; han gick från 28 000 till 45 000.
Andra kollegor tvingas att arbeta vid sidan av sin polistjänst – de driver biltvättar, solarier, är gym-instruktörer, har trädfällningsfirma, lägger asfalt sommartid och annat, för att få ekonomin att gå runt
.”

Sedan Aftonbladet dragit igång granskningen av krisen inom polisen har vi fått enorm respons av polismän runt om i landet.  Missnöje med lönerna är ett återkommande inslag i de flesta mejlen vi fått. Det handlar om att polisernas löner överlag är låga, men även följande tas upp :

• en uppjustering av ingångslöner har resulterat i att nyanställda poliser har högre lön än de som jobbat i flera år.
• civilanställda inom polisen som utför likartade arbetsuppgifter som polisen har i många fall flera tusen kronor högre lön.

Så här skriver några:

Detta handlar inte enbart om omorganisationen. Den största frustrationen handlar om lönedumpningen som råder inom polisen.
Hur kan en polis som jobbat mellan 6-8 år tjäna 24.500kr alltså ingångslönen när en nybakad polis kan få allt mellan 24.500 – 26.000kr?!

polis6

Förhandligarna mellan ledningen och Polisförbundet strandade i höstas.
Polisförbundet ställde följande krav:

• 25000 i ingångslön
• 28000 efter fem år i tjänst( det vill säga individgaranti, men ok om en polisn tjänar mer efter 5 år)
• att erfarenhet ska löna sig

Polisledningen sa nej till  kravet att poliser med fler tjänsteår ska garanteras en viss lön och kom i stället med ett motbud – som Förbundstyrelsen sa nej till.
– Vi kan inte gå med på garanterade lönenivåer i staten, utan det måste vara efter prestation, sa Dan Eliasson, rikspolischef , i en intervju med SvD i december i fjol.Om varför man inte kommer överens sa han:– Därför att Polisförbundet vill ha individgarantier, alltså viss lön efter visst antal år. Men i staten jobbar vi inte så, utan efter prestation. Vi har alltså individuella och differentierade löner som på alla andra arbetsplatser, säger rikspolischefen Dan Eliasson i en intervju med SvD.
Skärmavbild 2016-03-09 kl. 14.22.32
Med tejpade munnar samlades en grupp poliser utanför Stadshuset där Nobelbanketten ägde rum för att visa sitt missnöje. FOTO: Eva Schoultz/Polistidningen

En förundersökningsledare som Aftonbladet varit i  kontakt med berättar om att flera kollegor slutat och gått till mer betalda jobb. Bland de är kvar kokar missnöjet och flera har redan sökt andra tjänster:
Folk är beredda att strejka! Imorgon om så skulle vara möjligt! Det är ju första gången som vi på allvar kan sätta press på arbetsgivaren. Fram tills den punkten har vi ju fått böna och be om lönehöjningar utan minsta möjlighet till påtryckningar. Arbetsgivaren har ju bara kunnat säga ”Passar det inte så kan ni ju sluta!”. Det blir kanske lite svettigare att förklara för befolkningen varför det plötsligt inte finns några poliser på gatorna.
Folk är också benägna att sluta för att jobba som säkerhetsvakter, betongarbetare, på förskolor mm. I stort sett vilken sektor som helst som betalar bättre än polisen. Många har ju svårt att få lån till bostadsrätter åt sina familjer, få råd att tanke bilen mm. Då tvingas man sluta!”

Det rådande löneavtalet går ut i oktober 2016. Fackförbundet har sagt att man förbereder sig för konflikt.

– Vi förbereder organisationen på olika sätt för konflikt och ser över möjliga stridsåtgrder bland annat strejk, säger Jimmy Mannung, tf kommunikationschef på Polisförbundet.

Vad skulle innebära för Sverige om polisen går ut i strejk?
– Om strejken anses vara samhällsfarlig så kan regeringen stoppa det. Däremot kommer det naturligtvis att vara kännbart för samhället om polisen går ut i strejk, säger Jimmy Mannung.

En polischef som jobbat i 30 år och har lönesamtal med poliser, säger:
– Det finns en väldig förtvivlan i kåren nu, det präglar allt.
– Eliasson sa i Veckans brott: ge mig chansen så löser jag det. Då tänkte jag: Nu bet han sig själv i svansen. Lönearbetet pågår nu. När och hur tänkte han lösa det?

Polis i 8 år, Sörmland skriver:

Usla löner, har själv 24 500 kr/mån gör att de flesta nyanställda som börjat under 2015 tjänar mer än vad jag gör med betydligt längre erfarenhet. Lönen säger mycket om hur arbetsgivaren värderar det jobb som görs 24/7 året runt ute på gatorna. Jag har sedan längre tröttnat på löften om förbättrade löner och andra villkor….Nu får arbetsgivaren vad den betalar för.
Medarbetare flyr, vem gör något åt det?

Medarbetare mår dåligt, vem gör något åt det?”

Polis i 6 år, Stockholm.

Situationen inom polisen är katastrofal! Jag har inte upplevt att stämningen varit så låg nångång under mina år här. Det känns som att ingenting fungerar, folk tvångsförflyttas till nya arbetsplatser efter ogenomtänkta sammanslagningar/splittringar av fungerande enheter. Allt för att uppnå ”nationell enhetlighet”. Som att vi i Stockholm med vårt gigantiska ärendeinflöde och särskilda brottslighet kan ha exakt samma struktur som övre norrland. Det funkar inte!

 

 Den nationella enhetligheten ska ju också gälla lönerna. Därför pågår just nu en lönedumpning där t.ex. gruppchefer, som i Stockholm tidigare gått in på 37-38.000 i lön nu ska ner till 31-32000. Samma sak gäller förundersökningsledare. Det tas ingen hänsyn till att lönerna i alla övriga delar av samhället som regel är högre i storstäderna pga. högre levnadskostnader. Känns helt galet!!”
Polis, som funderar på att sluta: Hur mäter man en polis arbete?

Våra löner är ett hån mot oss. Vi jobbar tre-skift och ska mer eller mindre alltid behöva att stanna kvar efter jobbet om det så krävs. Våra nära och kära drabbas då planerade aktiviteter ibland får ge vika.
Vi ska vara beredda att skjuta någon om situationen så kräver. Vi ska få stenar kastade på oss för att vi ska säkra så att ambulans och brandkår ska kunna göra sitt jobb i vissa områden. Vi ska skydda demonstrationer för att de ska kunna genomföras, och i samband med detta ta emot flertalet hotelser samt få smällare kastade på oss… Är det då värt 24500kr/mån?!

När nyutbildade poliser kommer ut i tjänst så får de mer i lön än oss som jobbat ett tag och som dessutom ska vara deras förmän.
Istället för en lönestege som jag tycker skulle vara bra så har myndigheten bestämt att man ska ha individuella löner som baseras på hur man sköter sitt jobb. Hur mäter man då en polis arbete? Mest skrivna anmälningar? Mest skrivna förhör? Mest utdelade ordningsböter? Vi som jobbar som poliser vet att det inte går att mäta.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Vilma Stockvall, Kristina Jeppsson och Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB