Svar till Varg Gyllander från en visselblåsare
avNedan kommer ett svar till Varg Gyllanders kommentarer i texten Trakasserier och repressalier om man kritiserar öppet från Göran Bengtsson, polisinspektör vid polisen i Kalmar:
Efter att ha läst uttalandet av Varg Gyllander, presschef vid polisen i Stockholm, där han inte håller med om att det skulle vara lågt i tak inom myndigheten, så drar jag mig till minnes hur det var i lumpen när man satt som eldvakt när kompisarna låg och snarkade på granriset. För att man inte skulle somna satt man på en enbent stol för om man somnade så välte stolen och man vaknade av att man i bästa fall hade ramlat ner i vedlådan och i värsta fall så brände man sig på kaminen.
Även om Gyllander nu har fyra ben på sin stol så riskerar även han att ramla av den stolen om han på något sätt i någon form framför offentlig kritik mot polismyndigheten. Nu finns det kanske inte någon kamin som han då bränner sig på eller någon vedlåda han ramlar ner i då det förmodligen finns centralvärme installerad i ”högkvarteret” där det därutöver även finns en värmande lojalitet men hur som så lär han få ”anpassade” arbetsuppgifter efter sin illojalitet mot arbetsgivaren.
Av historien lär man att man inte lär något av historien. 2012 inledde JK Anna Skarhed en förundersökning mot den dåvarande rikspolischefen Bengt Svensson om bott mot tryckfrihetsförordningen, dnr. 2012-11-21.
Anledningen till det var en anmälan från en polis efter det att han av en stabstjänstgörande polismästare på Rikspolisstyrelsen hade fått ett brev som genmäle för att han hade vänt sig till massmedia angående brister i polisverksamheten.
I intra polis, 2012-04-02 , med rubrik ”Berättigad kritik från Justitiekanslern” skriver rikspolischef Bengt Svensson följande;
”Justitiekanslern har riktat kritik mot det svar som en polisanställd fick efter att ha skrivit brev till mig. Svarsbrevet innehöll oacceptabla formuleringar som uppfattas som kritik mot att den anställde vänt sig till media.
Den som jag bad svara på brevet var tillfälligt anställd och har förklarat att avsikten var inte att kritisera brevskrivaren. Men, som JK skriver, ”även med betraktande av att formuleringarna i det aktuella brevet får antas ha tillkommit av obetänksamhet är det oacceptabelt att en enskild polisman som vänder sig till Rikspolisstyrelsen för att påtala missförhållanden inom en lokal polismyndighet får motta ett sådant brevsvar”.
Jag tycker att justitiekanslerns kritik är i alla delar berättigad. Brevsvaret var formulerat på ett i hösta grad olämpligt sätt, vilket jag beklagar djupt och ansvaret för detta är mitt. Efter det inträffade har jag ändrat rutinerna så att inga brevsvar ska skickas iväg utan att ha lästs av någon mer än den som skrivit. Att de rutinerna inte har funnits tidigare är mitt egen fel och därmed har jag ansvaret för det inträffade.”
(I det brev som polismannen fick anges det; ”Jag vill dock inledningsvis klargöra att svaret förgåtts av en diskussion med rikspolischefen”, mitt eget tillägg).
Forts. från intrapolis, ”Alla som skriver brev till mig ska få ett tydligt formulerat svar som inte kan uppfattas som kritik mot att man vänt sig till media. Det gäller naturligtvis oavsett om svaret kommer från mig eller från någon medarbetare. Meddelarfriheten är en grundlagsskyddad rättighet och ingen ska kritiseras för att ha använt sig av den. Det är en okränkbar demokratisk rättighet. Men meddelarfrihet ska dessutom inte bara respekteras för att det är en rättighet. Det är bra att vi har en öppen debatt om vår verksamhet.
Det är en del av en god arbetsmiljö och hjälper oss att utveckla verksamheten. En öppen och självkritisk attityd är helt enkelt bra för vår verksamhet och en del av en lärande organsation. Jag kan bara ännu en gång beklaga att brevsvaret blev felaktigt formulerat. Jag bedyrar att varje medarbetare inom polisen med tillit kan vända sig till mig med åsikter och synpunkter”.
Undertecknat: Bengt Svensson, rikspolischef
Avslutningsvis så ska Gyllanders uttalande om takhöjden värderas efter den takhöjden som han uppfattar att han har i sitt arbete som Stockholmspolisens presschef. Enligt Bengt Svenssons uttalande i sitt brev i intrapolis om lärande organisation så är det angeläget att den utredning som JK gjorde 2012 och det svar som Bengt Svensson gav ut via intrapolis blir allmänt känt inom polisen inklusive av rikspolischefen Dan Eliasson och Stockholmspolisens presschef, Varg Gyllander till efterrättelse.
Med vänlig hälsning
Göran Bengtsson
Polisinspektör vid polisen i Kalmar och ”visselblåsare”