Startsida / Inlägg

En mardröm om informationssamhället

av Martin Aagård

Perry Sutcliffe-Keenan, 22 torde ha goda chanser till en bra placering när den värsta bakfyllan i modern bakfyllehistoria ska utses.

När han vaknade med en skaplig betongkeps förra tisdagen raderade han Facebooksidan ”The Warrington Riots” som han skapat kvällen innan. Han bad om ursäkt till några av sina 400 facebookvänner som blivit upprörda, och förklarade att den varit ett skämt.

I förrgår dömdes han till fyra års fängelse för att ha ”skapat panik” i  Warrington.

Samma straff fick 20-åringen Jordan Blackshaw för Facebooksidan ”Smash down i Northwich town” som uppmanade 147 personer att träffas utanför den lokala McDonald’s-restaurangen och ställa till med oreda. Ingen dök upp. Förutom polisen.

Nyheten toppar samtliga brittiska medier idag.

”The message you posted on Facebook chills the blood” förklarade domaren under den chockerande rättegången som fått brittiska människorättsaktivister att skrika i högan sky.

Fängelsedomen är det hittills hårdaste och mest bisarra straff som utfärdats mot de 1300 personer (varav cirka 20 procent är barn) som står inför rätta efter kravallerna i Storbritannien. Ett utslag av den hysteri som följt på David Camerons parodiska doktrin om att upploppen orsakats av  bortskämda ungdomar och sociala medier.

Samtidigt kommer nyheten att avlyssnings-skandalen i Rupert Murdochs nyhetsbolag News corp varit välkänd högt upp i företaget. I brev skrivna av den tidigare anställde Clive Goodman avslöjas att samtliga chefer var fullt medvetna om vad som pågick. News corp har länge hållits om ryggen av både David Cameron och Tony Blair av den enkla anledningen att de fruktat Murdochs mediala makt.

Ett samhälle som dömer fyllon som skämtar på Facebook till fyra års fängelse samtidigt som landets största mediekoncern ostört kan hacka sig in i människors telefonsvarare är inget mindre än en mardrömsvision av vad informationssamhället skulle leda till.

Ett samhälle i total moralisk obalans.

Förutom Perry Sutcliffe-Keenan och Jordan Blackshaw är de största förlorarna i denna rättegång alla traditionella nyhetsmedier som håller sig med vettiga etiska regler. Hur ska vi i fortsättningen försvara oss mot en generation som nu fått svart på vitt att vi är privilegierade och fulla av skit?

 

Guardian, BBC, The Sun, Daily MailSky News

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB