Startsida / Inlägg

Tjurfäktning – sport eller kultur?

av Martin Aagård
Tomas.jpg
José Tomas

I går hölls den allra sista tjurfäktningen någonsin i Katalonien.

Strax efter klockan 22 avlivade matadoren José Tomas sin sista tjur, belönades med ett öra och bars ut ur arenan La Monumental i Barcelona. Katalonien är visserligen inte tjurfäktningens kärnland, men det var ändå en historisk dag. 624 år av katalansk tjurfäktning var över.

Men vad är det egentligen förpassats till historiens skräphög? En idrott eller en kulturupplevelse? Kulturbloggen har konsulterat Aftonbladets sport-, kultur- och Spanienexperter för att få svar på den eviga frågan.

 

 Åsa Linderborg, kulturchef

– Kultur! Ingen scen bjuder på mer dramatik än tjurfäktningsarenan. Den har två huvudroller, varav en – den kostymerade – spelas av regissören själv.

 

Robert Laul, sportprofil:

– Sport är ju kultur, kultur betyder väl att man stimulerar sin själ genom ett nöje eller en upplevelse, och där ryms också all sport. Däremot kan man fråga sig om tjurfäktning är något att ha överhuvudtaget, det känns ungefär lika sympatiskt som ett hundslagsmål, hur mycket kultur det än må vara.

 

Johanna Fränden, Spanien- och fotbollsexpert:

– Kultur. Tjurfäktarna behandlas ju mer som Hollywoodstjärnor eller kungligheter än idrottsstjärnor här i alla fall (långa hemma hos-reportage i skvallertidningarna med matadorerna i lyxiga sidensoffor gärna iklädda sin yrkesuniform). Tjurfäktningsarenan är mer en teater än en fotbollsplan, helt klart. Jag har för övrigt en liten känsla av att tjurfäktningslobbyn i övriga Spanien kommer växa nu när de där katalanerna ska vara så progressiva igen. Men det är bara en känsla.

 

Magnus William-Olsson, poet, litteraturkritiker, översättare och expert på spansk litteratur:

– Jag har ingen djupare erfarenhet av tjurfäktning än de jag fått genom spansk TV. Om man betänker att ordet sport har sin rot i ett gammal franskt ord för ”nöje” pekar dessa TV-glimtar mot att det snarare borde röra sig om kultur. Bara kultur kan väl vara så sövande långtråkigt. Kultur alltså precis som Formel 1, allsvensk fotboll, maratonlopp, Tour de France, golf och motocross.

 

Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt:

– Kultur. Sport borde kräva att alla deltagare är med på de gemensamma reglerna, vilket inte gäller tjuren i detta fallet. Tjurfäktning är en kulturföreteelse som har passerat sitt bäst-före-datum och som bör förpassas till historiens skräphög. Beslutet i Katalonien är ett steg på vägen.

 

Martin Aagård

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB