Startsida / Inlägg

Därför föredrar jag kulturkonservatismen

av Martin Aagård

 Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter skriver idag att svensk kultur är alldeles för vänster.

”När såg du senast en pjäs som rasade mot skattetrycket? Har du hört talas om en konstinstallation som sågar genusteorin?”.

Kulturen lider av intellektuell inavel, tycker han.

Installationskonst som angriper genusteori kommer Helmerson knappast att få se, av det enkla skälet att installationskonsten uppstod i samband med det modernistiska genombrottet. Modernismen var en konstströmning som föddes ur 1900-talets frihetliga vänsterideologier. Frihet åt kvinnan, arbetarklassen och åt de konstnärliga uttrycken. 

Helmersons ideologiska föregångare bekämpade den modernistiska konsten. 1900-talets radikaler skapade den.

På tidskriften Axess och i andra kulturkonservativa bunkrar fortsätter man än idag att bekämpa modernismen trots att det slaget avgjordes runt 1910. Resten av högern har motvilligt, bit för bit, omfamnat den. Men förnekar uppenbarligen fortfarande dess rötter.

På så sätt har kulturkonservatismen alltid varit mer renhårig och intellektuellt stringent än kulturliberalismen.

Kulturliberalerna gillar den konst som vänstern skapat, men skruvar på sig när dess ursprung diskuteras.

Den lyssnar på Billy Bragg, men låtsas att hans vrede mot Thatcher var oviktig för hans musik. De gillar Amelins blomstermålningar, men klarar inte av hans första maj-tavlor. De läser Stieg Larsson men skämtar bort att han var kommunist.

Men liberalismen som idéströmning har varit synnerligen oviktig för konstens utveckling de senaste 120 åren.

Helmerson har troligen aldrig sett en teaterföreställning som propagerar för höjt skattetryck heller. Av det enkla skälet att skattepolitik sällan blir bra teater. Teatern är fortfarande en konstform i stort behov av psykologiserande stoff för att fungera.

Vad Helmerson troligen syftar på är att många fria teatrar är vänster. Att de fria teatergrupperna skapades på 70-talet berodde på att Sverige saknade lokala teatrar, institutionsteatern var konservativ, tråkig och behövde förnyelse.

Deras uppkomst var en funktion av samtidens radikala strömningar och genomfördes i sant entreprenöriell anda. I alla fall tills många av dem anställdes av diverse landsting runt om i landet.

Helmerson kan väl inte klaga på att de slog sig fram på marknaden med en ny, radikal, teaterprodukt som publiken ville ha? 

Helmerson verkar ha svårt att förstå att vissa former av konst uppstått i en politisk kontext. Att den är oskiljaktig från den. Till exempel videokonsten ville utmana bildproduktionen i tv och på film och skapa möjligheter för alternativa upphovsmän än de stora filmstudiosarna – vilket gör det omöjligt att göra videokonst i Hollywood. 

Helmerson kan ju fantisera om att det vore annorlunda. Men det är lite som att önska att det funnes en borgerlig marxism, eller att miljörörelsen vore mer tillväxtorienterad.

Men när det gäller just svensk bildkonst kan jag trösta Helmersson. Den genomgår en stark liberaliseringsvåg för tillfället. På torsdag inviger till exempel Tensta konsthall sitt samarbete med Bukowskis. Ett företag som leds av moderaternas främste marknadsförare Michael Storåkers.

Svensk samtida konst är idag till stora delar i händerna på privata finansiärer. Även institutioner som finansieras med allmänna medel sätter sig frivilligt i knät på konstsäljarna.

Så pusta ut, Helmerson.

Det finns konst för dig. 

Om du bara lär dig att upptäcka vilka drivkrafter som ligger bakom skapandet.

 

Martin Aagård