Startsida / Inlägg

Brittisk press under press

av Martin Aagård
Kritiska killar. Hugh Grant och Ingvar Carlsson (t h)

Den brittiska pressen stod idag inför samma vägskäl som den svenska gjorde 1968.

Skandalerna inom svensk media hade kulminerat med ett påhittat reportage i Expressen om en nazistisk terrorcell och politikernas tålamod var slut. Ingvar Carlsson hotade svenska tidningar med censurlagstiftning om de inte skärpte sig. Det gjorde de. Parterna kom överens om att instifta Allmänhetens pressombudsman istället. En fristående institution som hittills fungerat bra för att reglera etiska övertramp.

Englands motsvarighet till Ingvar Carlsson heter Lord Justice Leveson och har utrett den skandal som briserade under 2011 då det avslöjades att ett antal tidningar i Rupert Murdochs ägo avlyssnat telefonsvarare.

I dag lämnade lorden sin 2000 sidor långa rapport, samt ett förslag om en ny presslagstiftning.

Och Leveson går hårt fram: Den brittiska pressombudsmannen PCC skrotas. Istället skapas en ny institution som stöds av strängare lagar som bland annat ska stoppa källor inom polisen. Polisers kontakter med journalister måste diarieföras och ingen information ska få ges ”off the record”.

Många applåderade lordens hårda vidräkning med de skamlösa metoderna inom Murdoch-medierna. Inte minst Hugh Grant som kampanjat hårt mot brittiska journalisters alltför stora friheter under det gångna året.

Frågan har dock splittrat den brittiska regeringen. Nick Clegg och David Cameron kunde inte enas om ett gemensamt uttalande.

Samtidigt har Londons konservative borgmästar-clown Boris Johnson visat sig vara en hängiven försvarare av pressfriheten.

Och det är lite svårt att erkänna, men den enda rimliga vägen är Boris Johnsons. Det är viktigare än någonsin att skydda media från statlig kontroll. Även den högröstade och hånfulla brittiska tabloidpressen.

Efter fjolårets ungdomskravaller i London slog David Cameron ner hårt på vanliga medborgares möjlgheter att uttrycka sig på Facebook. Om Levesons förslag går igenom blir brittiska medier formellt sett mindre fria än de ryska.

Det ska helt enkelt inte stiftas lagar om pressens arbetsmetoder. Inte i en modern demokrati.

 

UPPDATERING: Spinnet kring rapporten är redan i full gång. Bland annat ifrågasätts det om Leveson verkligen vill förbjuda ”off the record”-samtal med poliser eller inte. Men att rapporten föreslår att samtal mellan polis och media ska diarieföras är i alla fall klart.

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB