Startsida / Inlägg

Dagens Nyheter sparkar var femte journalist

av Martin Aagård

Boom.
80 personer ska sparkas på Dagens Nyheter.
Upp emot 50 får gå från redaktionen, vilket innebär var femte journalist.
Nyheten kom under eftermiddagen.

Så blev det alltså än en gång Dagens Nyheters tur att springa ett varv i den nedskärningsstafett som pågår mellan svenska dagstidningar sedan ett par år tillbaka.
Det var inte länge sedan sist.
Så sent som för dryga två år sedan drog den helt nyutnämnde chefredaktören och vd:n Gunilla Herlitz fram slaktarkniven och varslade 100 personer. Såväl kulturredaktionen som webbredaktionen blev i princip halverade. Sen passade hon på att höja sin egen lön till 6 miljoner om året.
Men det räckte alltså inte särskilt länge.
Kanske borde man anat att det var dags igen när tidningen för ett par veckor sedan fick en ny chefredaktör – Peter Wolodarski.

Förklaringen till det brutala ingreppet är välbekant:
”Hela branschen står inför en strukturförändring”, säger tidningens HR-chef Henrik Fontin till branschtidningen Resumé.
Han har så klart rätt.
En stor struktur som snarast borde förändras är Bonnierschefen Jonas Bonnier som sakta men säkert håller på att köra den 175-åriga familjekoncernen Bonniers i diket. Sedan han tillträdde 2008 har Bonniers hamnat i sin största kris sedan 80-talet. Journalisten Bernt Hermele varnade redan i september för att ett hundratal jobb snart kommer att försvinna på bonnierbolagen i en granskning i Aftonbladet.
En koncern med så stora skulder som Bonniers klarar helt enkelt inte av sina räntor om man inte dels blir mer aggressiv på marknaden och dels sparkar folk.

En annan strukturförändring kommer att drabba fackklubben på Dagens Nyheter. De kan vara ganska säkra på att inflödet av nya medlemmar snart stryps för gott. Även om det skulle bli bättre tider kommer ingen att återanställas på tidningen. Det börjar bli tydligt att flera mediebolag använder tidningskrisen till att flytta över anställningar till bemanningsföretag genom stora uppsägningar. DN som servas av Marieberg media är knappast ett undantag.

Men den största strukturförändringen står så klart Dagens Nyheters läsare inför.
Strukturen på deras morgontidning har redan förvandlats från att vara en av rikets mest komplexa och agendasättande tidningar till en allt tunnare och sladdrigare struktur som förlitar sig på enstaka begåvade skribenter istället för att bygga upp redaktioner som är effektiva, långsiktiga och framåtblickande.

För en månad sedan sa Jonas Bonnier till Dagens media att DN i framtiden måste vara ”extremt stark” redaktionellt för att klara dessa svåra tider. Fyra veckor senare gäller alltså den totala motsatsen.
Troligen kommer han att ursäkta sig med mantrat ”Det går att göra en bra tidning med färre folk”.
Det brukar alltid heta så.
Så sa Gunilla Herlitz 2010, så sade SvD:s chefredaktör Lena K Samuelson när hon nyligen drog ner på Svenska Dagbladet och det brukar man säga på Aftonbladet.

Det är dags att sluta låtsas nu. Dagens Nyheters journalistik kommer att bli mycket sämre om man sparkar var femte journalist. Läsarna kommer att märka det och säga upp sina prenumerationer.
I höstas skämtade Dagens Nyheters annonsavdelning oerhört fult om Svenska Dagbladets nedskärningar.
”Tack för en god match” skrev man i sin reklam när besparingspaketet avslöjats.
”När Svenska Dagbladet lägger ner sin kulturbilaga och avvecklar sin sportredaktion vill vi inte att du ska bli lidande”.

Ett skämt som inte bara DN:s annonsavdelning utan även tidningens prenumeranter fick äta upp.

 • Tjänstgörande redaktör: Karin Selåker Hangasmaa, Karl Novalli
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB