Startsida / Inlägg

Fremskrittspartiet vill förbjuda romer i Norge

av Martin Aagård

 

För fyra dagar sedan krävde norska Fremskrittspartiets företrädare Per Sandberg att romer ska förbjudas i Norge.

Fremskrittspartiet brukar i Sverige oftast skildras som den norska motsvarigheten till det populistiska, invandrarfientliga partiet Ny Demokrati som härjade i Sveriges riksdag på 90-talet. Deras invandrarfientlighet påstås ofta vara snäppet mer harmlös än Sverigedemokraternas.

Utspelet har föregåtts av en lång och intensiv mediedebatt om rumänska tiggare som vistats i Oslo under vintern.

Debatten har fått Høyres partiledare Erna Solberg att lova ett förbud mot tiggeri i Norge om hon blir vald till statsminister. Tiggeri var förbjudet i Norge i nästan hundra år, mellan 1907 och 2005 (!) genom den s k ”lösdrivarlagen”, men för åtta år sedan avskaffade en borgerlig regering förbudet. Frågan är om en ny borgerlig regering verkligen kommer att införa det igen. Kristelig folkeparti och Venstre (Folkpartiet) vill inte. Det är inte rätt sätt att komma tillrätta med problemet, menar de.

När man betraktar den norska debatten är det slående hur olika medierna i våra grannländer berättat om den lilla grupp människor som kommit från Rumänien till de skandinaviska huvudstäderna för att tigga.

Den förra Aftonbladetjournalisten Josefin Hökerbergs reportage i Dagens Nyheter om tiggarna i Stockholm centrum har lämnat få läsare oberörda. Hon har rest till Rumänien för att skildra deras livsbetingelser och berätta vad som motiverar dem till att stå på knä i vinterkylan.

Tidigare besökte Aftonbladets reporter Erik Wiman den tillfälliga camping som några av rumänerna använde utanför Stockholm. Han berättade om hur hans egna fördomar kom på skam.

I Norge använder TV2 konsekvent ordet ”sigøyner” i sin rapportering. Ett ord som är portförbjudet i svenska språket sedan många år tillbaka på grund av dess rasistiska historia.

Romerna utmålas som ett gigantiskt problem. Antiziganistiska rykten sprids på Facebook. En av de mest lästa kolumnerna i Dagsavisen kräver att ”lösdrivarna” skickas hem med hjälp av militär. Deras nedsmutsning är ett ”kulturellt” särdrag. De bajsar utomhus.

Romer har förbjudits i Norge en gång tidigare.

1927 infördes en av flera ras- och kulturlagar i grannlandet. Just detta år förbjöds romer att vistas i landet.

1924 försvårade man för judar att bli medborgare, en lag som försvann efter kriget, men ersattes av en begränsning för hur många östeuropeiska judiska invandrare landet skulle ta emot. Ända fram till 1956 var det förbjudet för jesuiter att vistas i Norge.

Även om den norska högern skriker högt vid jämförelsen så är det inte märkligt att likna Frp:s förslag med raslagarna från 20- och 30-talet.

Debatten då som nu handlar om en rädsla för det kringresande, nationslösa fattigfolket från östeuropa. Om skräcken för en stundande invasion av smutsiga människor.

Antisemitismen i Europa är en mycket speciell sjuka, men den antisemitiska politiska agitationen innan kriget handlade ofta – på samma sätt som dagens antiziganism – om att stoppa just ˝lösdrivare” från att komma innanför nationens gränser.

I Sverige oroar sig många för den antiziganistiska och antisemitiska politiska utvecklingen i Ungern. Många av oss har protesterat mot profilieringen av människor med mörk hudfärg i REVA-projektet. Samtidigt har vi ett grannland där raslagar av 30-talets modell plötsligt finns på den politiska dagordningen.

Det är lika skamligt som skrämmande.

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB