Startsida / Inlägg

Mer info gällande Madeleines baby

av Roger Lundgren
1888626_386713444799432_2093270122_n

foto: prinsessan Madeleines officiella Facebooksida.

Idag släppte hovet följande information som jag gett en del kommentarer till: 

Följande traditionella ceremonier kommer att äga rum med anledning av Prinsessan Madeleines nedkomst, beräknad till slutet av februari 2014.
Kommuniké

Vid en kunglig födsel är det Riksmarskalken som meddelar rikets ledning om födseln. Därefter kommer en kommuniké från Riksmarskalken att publiceras på www.kungahuset.selänk till annan webbplats samt på www.facebook.com/kungahuset

min kommentar: Hovet har verkligen anammat den moderna tekniken med sociala medier istället för att använda sig av nyhetsbyråer som man gjorde tidigare. 

Vittnesbekräftelse

Vid en kunglig födsel hålls traditionsenligt en vittnesbekräftelse vilket sker dagen efter födseln, om inte födseln sker på en lördag. Då hålls vittnesbekräftelsen följande måndag.

Vid födsel utanför rikets gränser sker vittnesbekräftelse på annat sätt. Hur detta kommer ske vid Prinsessan Madeleines nedkomst meddelas i samband med födseln.

min kommentar: detta bekräftar att det är en kunglig bebis som föds och att flickan kommer tituleras och få arvsrätt till kronan. De som traditionellt inspekterar ett kungligt barn är talmannen, statsministern, riksmarskalken samt överhovmästarinnan. Jag är hyfsat övertygad om att talmannen och statsministern inte har tid att hasta över till New York för att titta på en bebis. Vem kan då göra det i deras ställe? Min gissning är att det blir Sveriges ambassadör i USA. 

Konselj

Vid en kunglig födsel hålls en konselj. Kungen kallar till en konselj med stöd av 5 kap. 3§ i regeringsformen som anger att regeringen sammanträder i konselj under statschefens ordförandeskap. Konselj på Kungens initiativ hålls bland annat vid födsel inom Kungafamiljen.

Vid konseljen informerar Kungen regeringen om följande: titel, namn samt tilltalsnamn. Konseljen hålls i anslutning till födseln.

min kommentar: Madeleines bebis kommer bli HKH Prinsessan X av Sverige, hertiginna av X. Namn och hertigdöme offentliggör kungen vid konseljen. Vilka hertigdömen kan då bli aktuella? Många är lediga: Skåne, Småland, Västerbotten, Närke eller varför inte Gotland.

Salutering

Vid en kunglig födsel skjuts salut från Skeppsholmen i Stockholm enligt Försvarsmaktens ceremonibestämmelser (Instruktion för Försvarsmakten, ceremonier; Cerl FM 2010). Vid födsel inom Kungafamiljen skjuts salut om 21 skott. Salutering sker även vid salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona samt Göteborg. Salutering sker i anslutning till födseln.

min kommentar: Inget konstigt med detta – salutering är en gammal tradition inom kungahuset. 

Te Deum

Vid en kunglig födsel hålls en tacksägelsegudstjänst, Te Deum. Te Deum är en gammal kyrklig ceremoni, som i kungliga sammanhang äger rum vid stora viktiga händelser i Kungafamiljen, så som dop, födelsedagar, jubiléer och andra högtidstillfällen. Senast Te Deum hölls var vid jubiléet för Kungens 40 år på tronen den 15 september 2013.

Te Deum hålls i Slottskyrkan. Inbjudna gäster är den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och det officiella Sverige samt hovets personal.

Inbjudningar till Te Deum skickas ut inom kort.

min kommentar: Te Deum är också en gammal tradition. Blir dock spännande se vilka från familjen som kommer vara med om den då jag misstänker att ex. drottningen kommer vara i USA och stötta prinsessan när hon skall föda. 

Flaggning

Vid en kunglig födsel flaggar de Kungliga slotten och Slottsbacken 2.

En begränsad fotopool för svensk media kommer arrangeras vid konselj och Te Deum.

min kommentar: Jag tror de flesta av oss i media är nyfikna på vilka sorts bilder och kommentarer hovet kommer att släppa när prinsessan fött. Kommer det bli lika intimt som när kronprinsessparet fick Estelle eller blir det mer restriktivt? 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB