Startsida / Inlägg

Dagens fråga

av Roger Lundgren

Jag fick nyligen denna fråga av en läsare:

Är det sant att det finns en prinsessa av Österrike i Sveriges Riksdag? Vem är hon dotter till?

svar:

Svar: Ja det stämmer. Du tänker på Walburga Habsburg Douglas. Hon var dotter till Otto von Habsburg som var kronprins av dubbelmonarkin Österrike-Ungern mellan åren 1916 och 1918. Efter monarkins avskaffande efter första världskriget jobbade Otto för ett enat Europa. Han var respekterad i hela världen och jag hade förmånen att intervjua honom för ett par år sedan. Jag måste säga att det är få människor som gjort ett sådant stort intryck på mig som just denna vänlige och kloke man. Otto gifte sig med prinsessan Regina av Sachsen-Meiningen 1951 och med henne fick han sju barn. Två söner och fem döttrar. Sonen Karl är idag huvudman för det österrikiska kejsarhuset. Ottos dotter Walburga bor som sagt  i Sverige efter sitt giftermål med greven Archibald Douglas och hon sitter i den svenska riksdagen för moderaterna.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB