Startsida / Inlägg

Statsbesöket bilder och intervju

av Roger Lundgren

Jag hade som bekant den stora förmånen att följa kungaparet på statsbesök till Lettland i veckan. Under besöket fick jag möjlighet att intervjua kungaparet och det var en strålande glad kung som svarade på mina frågor.

Kungen berättade bland annat:

– Vi har besökt Lettland flera gånger. Vi gjorde ett statsbesök hit i början av 1990-talet och vi var här på ett jubileum för ungefär tio år sedan. Drottningen var här så sent som ifjol för att titta till ett av sina projekt så vi har sett mycket av Lettlands utveckling. Det är ett dynamiskt och spännande land.

– Det finns flera svenska företag som är engagerade i Lettland och det tycker jag är väldigt trevligt. Samarbeten finns verkligen på många olika sätt här. Det handlar om kulturutbyten, ekonomiska samarbeten och något som jag gärna vill lyfta fram är Stockholm school of Economics i Riga som startade som ett SIDA-projekt. Skolan är idag oerhört framgångsrik och flera av de ministrar som vi mött här har antingen varit elever eller lärare på skolan.

Drottningen berättade:

– Jag var i Lettland förra året tillsammans med Mentor. Vi har följt utvecklingen nära i Lettland. Det är ett land som drabbats av många svårigheter genom åren men idag finns här en fantastisk anda och positiv utveckling. Det är verkligen härligt att se. Jag besökte bland annat universitet i Riga där 200 svenska studenter pluggar till läkare. De övar och lär sig sina arbeten på dockor som är avancerade med teknologi och som kan visa alla former av sjukdomar. Jättespännande!

Nedan några av Peter Wixströms bilder:

Kungaparet, Statsbesök Lettland.

 

Kungen tillsammans med lettiska soldater på en militärbas.

DSC_3518.JPG

Hedersvakten som väntar på kungaparet.

DSC_3668.JPG

Kungaparet fotograferade hos den svenske ambassadören.

DSC_7065.JPG

Kungen och drottningen tillsammans med Lettlands presidentpar.

Statsbesök Lettland.

 

Drottningen på kungaparets svarsmiddag.

Kungaparet, Statsbesök Lettland.

 

Kungen och Carl Bildt.

Statsbesök Lettland.

 

Drottningen hos Frälsningsarmen i Riga.

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB