Startsida / Inlägg

Leonores dop

av Roger Lundgren

Hovet meddelade idag att prinsessan Leonores dop kommer att äga rum den 8 juni i Drottningholms intima slottskyrka, på mamma och pappas första bröllopsdag. Vi kan se fram emot ett mycket värdigt dop för den lilla prinsessan som står som nummer fyra i den svenska tronföljden. Men lika pampigt som Estelles dop blir det inte eftersom Estelle en dag kommer bli Sveriges drottning. Det kommer knappast Leonore bli. Men precis som vid Estelles dop kommer hovet ta fram den mäktiga dopfunten i massivt silver från slutet av 1600-talet och den dopklänning från 1906 som användes första gången när kungens pappa prins Gustaf Adolf döptes. Vi kan även räkna med att överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och pastor Michael Bjerkhagen kommer hålla i dopceremonin. Dock är slottskapellet på Drottningholm mycket mindre än Slottskyrkan i kungliga slottet.

Vilka gäster kommer vi se i kyrkan? Jo, självklart kungaparet, kronprinsessparet, prins Carl Philip och hans Sofia samt kungens systrar och andra medlemmar av ätten Bernadotte. Vi kommer även få se Chris mamma Eva O’Neill, hans systrar och prinsessparets privata vänner. Det officiella Sverige med statsminister, talman, partiledare, ÖB, ärkebiskop och hov kommer även vara med. Däremot tror jag inte att Leonore kommer få lika flotta faddrar som Estelle. Hennes faddrar är Hollands kung Willem-Alexander, kronprins Haakon av Norge, kronprinsessan Mary av Danmark, prins Carl Philip och prins Daniels syster Anna. Anledningen till alla Estelles kungliga faddrar har självklart med hennes framtida drottningstatus att göra samt att Victoria har massa vänner i övriga europeiska kungahus. Madeleine har aldrig umgåtts lika intensivt med övriga kungafamiljer men Leonore kan mycket väl få en europeisk kunglig fadder som prins Joachim av Danmark, den norska kronprinsessan Mette-Marit eller prins Nikolaos av Grekland som Madeleine har bra kontakt med. Övriga faddrar tror jag blir någon av Chris systrar, ett av Madeleines syson, Chris gode vän Cedric Notz och Lussan Gottlieb som är prinsessans bästa väninna.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti och Jenny Åsell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB