Foto: privat på undertecknad och prinsen
Idag deltar prins Carl Philip i juryarbetet samt vid prisutdelningen för årets kock i Stockholm. Carl Philip har varit engagerad i arbetet för årets kock i flera år. Vad är då årets kock? Jo, det är egentligen de svenska mästerskapen i professionell matlagning och att det blev just Carl Philip som blev tävlingens kungliga beskyddare är rätt naturligt då han liksom många andra i kungafamiljen är väldigt road av god mat – både att tillaga den och att äta den.
Ett av kungens största intressen är just matlagning och han tycker mycket om att använda sin pastamaskin på Drottningholm på lediga kvällar. Husmanskost har alltid stått högt i kurs hos kungafamiljen som tycker det är skönt äta ”vanlig” mat då de hela tiden serveras urflotta maträtter när de är ute på representation.
Prins Bertil var också en mycket duktig kock och tillsammans med sin gode vän, mästerkocken Tore Wretman brukade prinsen experimentera i köket. Han skapade en egen rätt, Crêpes prins Bertil som innehåller dillstuvade räkor och som man kan beställa på många restauranger. Prinsens pappa, kung Gustaf VI Adolf var även han en stor gastronom och när jag i höstas intervjuade ett av hans barnbarn, drottning Margrethe II av Danmark, berättade hon att hennes morfar älskade att tillaga fet mat med massa grädde och smör men även nyttiga sallader med en egen komponerad dressing.
Det kungliga matintresset finns således i blodet och enligt uppgift skall prins Carl Philip vara riktig duktig på matlagning.