Glada pressmeddelanden – bistrare verklighet

För ett drygt halvår sedan tog Arbetsförmedlingen över ansvaret för introduktion av nyanlända flyktingar. I dag redovisar myndigheten den första utvärderingen.

Som seden i statsförvaltningen numera bjuder är tonen entusiastisk. Nio av tio nyanlända har fått insatser som stärker chansen till jobb, deklarerar förmedlingens pressmeddelande. Integrationsminister Erik Ullenhag deklarerade också genast belåtet att reformen fungerar.

Det visar sig vara en sanning med modifikation, när jag granskar siffrorna närmare.

Sant är att Arbetsförmedlingen skapat en etableringsplan för drygt tre fjärdedelar av de 4134 personer som skrivits in. Sant är också att de flesta fått undervisning i svenska, och att några fått studera samhällskunskap.

Ungefär som förut, skulle jag gissa.

Många har dessutom fått kontakt med en etableringslots. Branschen består numer av 150 företag på nästan 800 adresser, får vi veta.

När det kommer till faktiska jobb är resultaten mindre imponerande. Av de drygt 4000 nyanlända som hamnat under Arbetsförmedlingens vingar är det ett 50-tal som har eller har haft en anställning.

Visst, det har bara gått sju månader sedan förändringen, men 50 av 4000 känns som en klen grund att tala om förbättrade chanser till jobb. Svårigheten för nyanlända invandrare att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden tycks bestå, oavsett om det är kommunen eller staten som sköter introduktionen.

Men moderna och tjänstvilliga myndigheter ska som sagt inte tala om svårigheterna. De ska entusiastiskt ta sig an omorganisationer och upphandlingar, och de ska redovisa de siffror som ger bilden av handlingskraftiga politiker.

I det avseendet är ingen myndighet modernare – eller lydigare – än Arbetsförmedlingen under ledning av Angeles Bermudez-Svankvist.

Ingvar Persson

Senaste inläggen