Startsida / Inlägg

Antonio Cassano – fotbollens Roy Munson?

av Marcus Leifby

Jag läste i en italiensk blaska att Antonio Cassano är 99,99 procent klar för Milan. Det återstår bara ”detaljer” alltså och man kan ju undra vad det är som återstår när det rör sig om 0,01 procent? Är det bläcket som torkar långsamt? Tryckeriet som har problem med tröjorna? Eller är det så att Antonio måste prova ut ett par nya Y-front-kallingar först?

Skärmavbild 2010-12-21 kl. 09.21.11.png

Hur som helst. Det finns ett uttryck i Italien som heter ”Cassanata”. Det betyder ungefär att vara en jobbig, störig och en totalt oresonlig, divig fan som inte bara ställer till det för sig själv utan som även går alla andra i ens närhet – domare, tränare, lagkamrater – på nerverna.

Ungefär.

Cassano har alltså varit så grinig och oresonlig genom åren att han har fått ett skällsord uppkallat efter sig och om jag inte minns helt fel så var det Fabio Capello som myntade det under sin tid som hårdnackad Roma-tränare.

Det är ungefär som i den fantastiska bowlingfilmen Kingpin, där den misslyckade huvudfiguren Roy Munson får höra att det finns någonting som heter munsoned” – ett uttryck som är uppkallat efter hans bedrifter. Han blir nyfiken och frågar vad det betyder.

– To have the whole world in the palm of ur hand and then piss it all away…

Antonio Cassano är 28 år. Han är en fotbollens hybrid, en korsning mellan ett geni och en galning och efter att ha bråkat sig bort från, i tur och ordning, Roma, Real Madrid och Sampdoria står han vid ett vägskäl, med en sista chans att själv påverka hur vi kommer att minnas honom den dagen han lägger skorna på hyllan. 

Skärper han till sig kan han gå till historien som en briljant fotbollsspelare som tog sitt förnuft till fånga och skapade rubriker med sina fötter, inte med sin stora trut och enorma ego. Gör han inte det kommer han att bli ihågkommen som ett italienskt problembarn som slarvade bort sin talang, sumpade sin chans och som ingen till slut orkade dalta mer med.

En fotbollens variant på Roy Munson.

Det sägs att Cassano gick till en psykolog när han spelade för Sampdoria. Jag vet inte om han kommer att fortsätta med den sortens terapi nu när han flyttar till Milano. Jag vet inte hur han kommer att fungera tillsammans med sina ex-landslagskamrater, om Allegri kan tygla hans humör, vad brassarna tycker om honom eller hur samarbetet med Zlatan Ibrahimovic kommer att fungera.

Jag vet bara en sak.

Du får ta och rycka upp dig nu, Antonio!

Skärmavbild 2010-12-21 kl. 09.20.20.png

/ Leifby

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB