Startsida / Inlägg

Vad hände med den fria televisionen?

av Marcus Leifby

Jag lät det passera i tre veckor men nu får det fan vara nog.
Så här ser det ut på måndagskvällar när SVT sänder nya Fotbollskväll.

Skärmavbild 2011-04-19 kl. 14.56.12.png

Viasats expert Glenn Strömberg sitter på en sunkpub i London och pratar ”internationell fotboll”. En ”internationell fotboll” som, enligt SVT, sträcker sig från Premier League, vidare till Champions League och sedan… tillbaka till Premier League.

Om Bundesliga, franska Ligue 1, holländska ligan, Serie A och La Liga?

Intet nytt.
Inte ens ett knyst.
Ligorna existerar inte.

– Den positiva responsen från tittarna efter SVT:s sändningar från Fotbolls-VM var enorm, därför fortsätter vi nu att satsa på internationell fotboll, förklarade sportchefen Per Yng när ramarna för Fotbollskväll sattes tidigare i våras.

Han borde i stället ha sagt:

– Den positiva responsen från tittarna efter SVT:s sändningar från Fotbolls-VM var enorm, därför fortsätter vi nu att göra allt vi kan för att hjälpa Viasat att sälja fler abonnemang.

För det är där vi landar om vi sonderar den där halvtimmen.

De tre inledande programmen har varit proppfulla med matchbilder och matiga referat från just Premier League och Champions League. De andra ligorna nämns knappt. Jo, förresten, vi fick ett Kappelin-signerat Cavani-reportage från Italien för någon vecka sedan men annars har allt som inte Viasat sänder försvunnit i ett stort svart hål. Inga bilder, inga målkavalkader, inga analyser, inte ens en tabell eller några resultat på pränt.

Vad får vi se i nästa vecka?

Ett Manchester-reportage signerat PA Gullö?
Bosse Petersson vid darttavlan i bakgrunden?
Eller ska Lasse Kinch ge röst åt Premier League-svepen?

Jag vet att SVT inte har magasinsrättigheter till varken den spanska eller italienska ligan men snälla, kom inte dragandes med rättighetsproblematiken nu. Fotbollskanalen Europa, motsvarigheten i TV4, sänds på söndagar. Eftersom TV4 och Viasat ligger i luven på varandra får TV4 inte visa några bilder från varken Premier League eller Champions League. Men de försöker göra det bästa av situationen, de kikar på tabellerna, diskuterar händelser och ibland går det så långt att de visar stillbilder (!) från England.

Men de exkluderar inte.

SVT kallar sig själva för ett oberoende medieföretag i allmänhetens tjänst. De säger själva att verksamheten ska bedrivas självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället. Jag förstår att tv-bolagen samarbetar med varandra, det är inget konstigt med det. Det är ett nödvändigt ont, speciellt för SVT, när priserna på sporträttigheter rusar iväg till obskyra nivåer. Men när ett Public Service-program blir så uppenbart sponsrat som Fotbollskväll har blivit, då är det dags att någon tittar närmare på det.

Det känns som att SVT springer MTG:s ärenden. Deras fotbollsmagasin är ju faktiskt exkluderande och för det mesta en 30 minuter lång reklamsnutt för Viasatpaketet. Vad hände med den fria televisionen? Oberoendet? Självständigheten?

Om det fortsätter så här kan vi inte kalla Fotbollskväll för ett fotbollsmagasin.

Det påminner mer om hyckleri.

/ Leifby

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB