Lena Mellin

Aftonbladets politiska kommentator

Arkiv för March 2009

- Sida 1 av 2

Sätt punkt Göran, Wanja och alla ni andra

av Lena Mellin

I natt kom jag hem halv fyra från jobbet. LO:s presskonferens om AMF:s pensioner började inte förrän vid 23,30 och sedan skulle jag tillbaka till jobbet och skriva och fixa faktarutor med mera,
Och när jag väl kom hem var jag så uppe i varv att det tog ett par timmar innan jag kunde gå och lägga mig.
Det straffar sig. Hela dagen har det känts som jag var på en bättre fest igår. Inte satt i LO:s entré och väntade på en presskonferens.
Möjligen är jag därför lite stingslig i dag och tycker att hela AMF:s styrelse borde gå. Deras förtroende är förbrukat. Ju mer man får veta om vad de gjorde och vilka typer av svar de accepterade desto tydligare blir det att de inte är vuxna sitt uppdrag.
3,8 miljoner pensionssparare kan förvänta sig mer. Åtminstone för sina pensioners skull.

Dagens skojigaste – Wanjas egen webb-tv

av Lena Mellin

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin känner uppenbarligen ett behov av att kommunicera. Men i stället för det normal sättet gör hon nu som kungafamiljen – egen webb-tv,.
Det är roligt. Inte bara för att den är amatörmässig precis som den kungen, Sivia, Victoria och Danei släppte i samband med kronprinsessans förlovning. Utan för att det hela, trots sin modernitet, är så antikt.
Det är modernt att kommunicera. Men envägskommunikation är lika ute som bensindrivna bilar eller tal på torget.
Men tyvärr är det envägskommunikation Lundby-Wedin ägnar sig åt. Och till råga på allt en ointressant sådan.

Lundby-Wedin måste skaffa sig en krishanterare

av Lena Mellin

Wanja Lundby:Wedin förefaller vara en älskvärd person och hon har lyckets med bedriften att under snart nio år som LO:s ordförande inte hamna i blåsväder – förrän nu.
Möjligen är det därför allting blir fel. Hon, eller hennes omgivning, har ingen träning på att hantera kriser.
Det är gulligt att fira lillsyrrans födelsedag i Danmark och strunta i att media kräver svar på frågorna om AMF-pensionen. Men det är också ett väldigt effektivt sätt att skaffa sig problem vilket Lundby-Wedin gjorde med besked.
Det var också klantigt att kalla sig för grundlurad. Alldeles särskilt som hon inte längre står fast vid att hon är dragen vid näsan. Nu anklagar hon sig i stället för att vara alldeles för slapp – hon har nöjt sig med förklaringar som hon inte borde ha gjort.
Lundby-Wedin behöver en krishanterare. Och en pressavdelning som har telefoner det går att svara på.

Det börjar kännas lite gammeldags det här

av Lena Mellin

Det har man ju förstått att det man ska göra är att twittra. Bloggar är urmodigt, moderna människor är snabba och twittrar.
Men jag skriver faktiskt fortfarande brev som distribueras med posten och jag skickar födelsedagskort. Klart gammeldags alltså.
Dagens stora ämne är fortfarande AMF:s pensonsavtal med förre vd och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Var hon och alla andra styrelseledamöter korkade eller är det os hon säger att de var förda bakom ljuset?
Mitt grundtips är att Wanja rider ut stormen. Förutsatt att inga nya guldkantade avtal uppdagas inom den närmaste tiden.

AMF-skandalen rullar vidare

av Lena Mellin

Det kan hända att AMF godkänt för höga premier för förre vd:n Christer Elmehagens pension. Han skulle i så fall få mer än 70 procent av lönen de fem första åren, och 65 procent resten av livet.
Om så är fallet är det osannolikt klantigt. Både av den som räknat fel – och av dem som godkänt utbetalningarna. Det vill säga AMF:s styrelse med bland andra LO:s Wanja Lundby-Wedin och Svenskt näringslivs Urban Bäckström.
Alla gör fel då och då. Men fel av den här storleken? Sällan.

Hur kul som helst

av Lena Mellin

Det pågår en kapplöpning om vem som är först med att kräva fryst lön i den politiska sfären. Allra först var två M-ledamöter, därefter hakade socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg på – och sedan kom Maud Olofsson, näringsminister (C) som ett brev på posten.
Därmed är frågan avgjord. Det blir ingen höjd lön för statsråden 1 juli och ingen för riksdagsledamöterna 1 november.
Varför skulle Statrådslönenämnden och Riksdagens arvodesnämnd lägga ut pengar på dem som inte vill ha mer? Det finns ingen anledning.

Varför krångla till det?

av Lena Mellin

1 maj förlorar domare rätten att viga. Inget särskilt konstigt med just det men den allmänna villervallan kring vigsel är bedrövlig.
Konstigt nog har Kristdemokraterna den enda genomtänkta linjen. Nämligen att den juridiska förbindelse man ingår när man gifter sig sköts av staten. Eventuella välsignelser, fester eller annat är den andra som har hand om.
Men det är tydligt för enkelt.
I stället kommer kyrkorna, och enskilda vigselförrättare som godkänts av länstyrelsen, få fortsätta viga om de vill. Men i så fall måste de viga även enkönade par. Enskilda kyrkliga vigselförrättare kan dock säga nej.
Varför krånga tll det? Jag har inget svar.-

Otroligt gensvar på vårt avslöjande om lärare sparkas

av Lena Mellin

I dagens tidning avslöjar vi att över 300 lärare redan fått kicken, 700 till får gå inom kort och flera tusen till väntas få lämna sina jobb eftersom kommunernas ekonomier snabbt försämras.
Responsen är enorm, det ringer hela tiden och på nätet läggs det ut nya kommentarer varje sekund.
Frågan är väldigt allvarlig men gensvaret från läsarna är hur kul som helst. Mer sånt!

Det är ingen tandlös diskussionsklubb längre

av Lena Mellin

EU-parlamentet centralt satsar 200 miljoner kronor på att öka valdeltagandet i valet den 7 juni.
Det är lovvärt på alla de sätt och vis men parlamentets största problem är att det inte lyckas tala om hur viktigt det är.
En ledamot med plats i ett intressant utskott kan ha väl så mycket att säga till om som en svensk minister.
Men parlamentet lider fortfarande av att det började som en tandlös diskussionsklubb utan någon som helst makt och inflytande.
Numera har det medbestämmande på flera stora områden och fler blir det när – och om – Lissabonfördraget går igenom, När parlamentet är medbestämmande betyder det att det måste bli överens med ministerrådet, det vill säga med medlemsländernas regeringar.
Det gäller bland annat miljö- och klimatfrågorna där åtskilliga svenska ledamöter är inblandade.
Så en röst i valet till världens enda riktigt multinationella parlament har faktiskt betydelse. Även om många inte tror att så är fallet.

Hej och tack, KG!

av Lena Mellin

SvT:s KG Bergström och jag har aldrig jobbat på samma ställe. Men vi har jobbat med samma saker sedan Olof Palme var statsminister så jag tycker att han är mer kollega än konkurrent. Vi har setts, samtalat och haft trevligt på jobb.
Nu går han snart i pension. Sista avsnittet av programserien Rakt på med KGB är sänt och snart kan han ägna mer tid åt tennis, skogsarbete och älgjakt.
Det är han värd. Men jag kommer att sakna honom.

I sista programmet möttes Fredrik Reinfeldt (M) och Mona Sahlin (S). Ingen av dem vann även om Sahlin krokade upp statsministern fint genom att säga att han sänkt skatten med 15 miljarder lånade kronor. Men inte är beredd att höja statsbidragen till kommuner och landsting med samma summa.
Reinfeldts motsvarighet var att säga att pengarna knappast räcker till allt det som Sahlin vill göra. Men det var kanske en smula mer defensivt än Sahlins boxarslag.

I dag fick AMF Pensions mångårige vice vd sparken. Han placerade om sina egna pensionspengar innan företagets kunder fick veta att värdet skulle skrivas ner med åtta procent. Hade det handlat om aktieaffärer hade det sannolikt varit frågan om en olaglig insideraffär. Nu är det inte olagligt – men omöligt att förklara för pensionsspararna. Därför fick han gå.

Sida 1 av 2