Lena Mellin

Aftonbladets politiska kommentator

Arkiv för June 2009

- Sida 1 av 2

Nu tar bloggen semester

av Lena Mellin

Det är förmodligen som en präst  skulle svära i kyrkan men trots att jag är politisk reporter så struntar jag i Almedalen. Jag har semester från och med ikväll och jag tänker ta ledigt från bloggen också.

Från Almedalen bloggar mina kolleger Eva Buskas, Lina Boström Einarsson, Johanna Melén och Erika Sjöling på Almedalsbloggen. Välkomna dit! (den startar söndag 28 juni)

Badkar eller dubbel-v?

av Lena Mellin

Det kan bli ett badkar.
Eller ett dubbel-v.
Men oavsett formen på de ekonomiska kurvorna kommer krisen att dominera politiken under lång tid.
Vem vinner på det?
Ingen vet naturligtvis hur framtiden kommer att gestalta sig. Men det finns teser.
Badkarsteoretikerna anser att den ekonomiska kurvan kommer att se ut som siluetten på  – ett badkar. Ett brant fall. En lång golgatavandring på djupet. Och så en brant uppåtkurva.
Andra befarar ett dubbel-v. Först en djup nedgång. Sedan en plötslig uppgång som bryts av ett nytt deprimerande fall. Och så småningom den uppgång som alla väntar på.
Oavsett badkaret eller dubbel-v:t så är ekonomerna, i det närmaste, överens om ett par saker.
Den första är att botten snart är nådd. Svensk ekonomi slutar falla under andra halvåret. Det blir, sannolikt, inte värre än så här.
Det andra är att det kommer det ta mycket lång tid innan ekonomin återhämtat sig. Åtskilliga år.
Ännu längre dröjer det innan arbetsmarknaden normaliseras. Efter normala lågkonjunkturer brukar man säga att det tar mellan fem och sju år innan arbetsmarknaden återhämtat sig. Nu tror den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s experter att det kan dröja upp till femton år. 2024, here we come!
Förra året var den svenska arbetslösheten 6,1 procent. Enligt statliga Konjunkturinstitutet kommer den att öka år för år för att 2011 vara nästan dubbelt så hög, 11,7 procent. Längre prognoser gör de inte och det är man just nu nästan tacksam för.
Framtiden ser, kort sagt, dyster ut. Ett semestergrubbel för landets ledande politiker blir alltså hur man förvandlar krisen till en valvinnare. När svenska folket utser en ny riksdag den 19 september nästa år kan en halv miljon människor gå utan jobb. Det är en faktor som varje valstrateg måste förhålla sig till.
Hittills har krisen gynnat regeringen med Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen. De har varken tappat humöret eller sprungit omkring som nervösa kapplöpningshundar.
Det är dock ingen naturlag. Den förra borgerliga regeringen sopades bort efter krisen i början av 1990-talet. Det kan hända igen.
Men förutsättningen är sannolikt att oppositionen under ledning av Mona Sahlin (S) ändrar taktik.
De måste inte bara enas om vad regeringen ska kritiseras för. Utan framför allt hur deras alternativ ser ut, i kronor, ören och inriktning.

Med risk för att låta gnällig

av Lena Mellin

Vad är egentligen en nyhet? Fråan inställer sig sedan TT återger innehållet i en opiinonsmätning gjord av  Novus Opinion för TV4 om stödet för olika partier. Moderaterna rasar, skriver TT.

Men i tisdags, när Aftonbldadet i tisdags publicerade en mätning som visade samma sak var piggheten på TT inte lika påfallande. I vår mätning, som görs av United Minds tillsammans med Cint tappade Moderaterna 4 procent. I Novus Opinons var raset 5,1 procent.

Är jag bara gnällig? Eller är jag något på spåren?

Lars Ohly tänker inte

av Lena Mellin

Lars Ohly har meddelat att han anser att polisen gör fel prioriteringar när de avsätter 15 personer föra att jaga dem som fildellar illegalt. Uttalandet är mindre välbetänkt.

Riksdagen, där Ohly sitter, stiftar lagar, exempelvis Ipredlagen. Polisen har till uppgift att se till att lagarna efterlevs.

Nu gör de precis det men det gillar inte Ohly utan han tycker de ska lägga ner mer energi på ekonomiska brott i stället.

Det kan man givetvis tycka. Men detta tyckande ankommer inte på pollisen. De ska följa instruktionerna från lagstiftarna.

Alternativet är att polisen blir en stat i staten. En slags tjeka. Det kan väl Ohly knappast vilja?

Hett i Bryssel – i alla benmärkelser

av Lena Mellin

På planet till Bryssel och toppmötet som börjar i morgon kväll var Maud Olofsson med. Hon skulle träffa en massa bilmänniskor, delta i den liberala partigruppens möte och träffa en kommissionär. Statsråden smygs alltid ombord sist av alla och sitter längst fram.

Själv förlorade jag passet på väg mellan Zaventems flygplats och Bryssels Noordstation. Det hela är polisanmält men i morgon måste jag få något slags intyg från ambassaden så att jag får åka hem. Jag är svettig av allt jobb. Dessutom är det sommar i Bryssel och det har man ju nästan glömt hur det känns.

Bildt vet inte om han flyttar till Bryssel

av Lena Mellin

Carl Bildt bjöd i dag en handfull journalister på lunch i Rosenbad som en introduktion till det svenska ordförandeskapet i EU. Det var mycket trevligt, en elegant trerätterslunch. Han tänker fortsätta blogga under ordförandeskapet, dock med vissa egna restriktioner om jag förstod honom rätt.

Däremot har han ingen aning om han, eller hustrun, ska flytta till Bryssel. Fråga hustrun, sade den ovetande maken. Men ded tanke på att sonen, 5, snart börjar skolan kanske det är dags för paret Bildt att ta ett snack.

En lång blöt helg

av Lena Mellin

Efter att ha varit med om den värsta regnhelgen i mitt liv, tror jag, är jag starkt inspirerad av utbildninbsminister Jan Björklund. Han vill i det nya förslaget till skollag att skolbarnen ska kunna visas ut, få skriftliga varningar, kunna stängas av och få sitta kvar.

Något liknande skulle jag vilja att man kunde göra med vädergudarna. Det är inte okej när det strilar ner timme efter timme, dygn efter dygn. I alla fall inte när man har en sipa som snabbt blir vattenfylld.

Kul nya ägare till Saab

av Lena Mellin

Enligt SvT blir den svenska sportbildstillverkaren i Ängelsholm Koenigsegg Saabs nya ägare. Om det är bra för Saab återstår att se men det är åtminstone ett väldigt skojigt besked. Jag hoppas att de anställda också tycker det.

En fingervisning om att något var på gång fick man tidigare i dag då regeringen meddelade att man var redo att garantera lån i Europeiska investeringsbanken för Saab.

Koenigsegg har dock ett rykte om sig som krockare. Det rimmar inte riktigt med Saabs säkerhetsprofil. Men i nödens stund kommer de oväntade lösningarna.

Sida 1 av 2
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB