Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Våldtäkt i krig – FN-soldater som våldtar och en allmän diskussion

av Malin Collin, reporter

Idag publicerade Aftonbladet en artikel där det efter BBC:s undersökning framkommit att FN-soldater i Liberia och Haiti har våldtagit unga flickor i utbyte mot att dessa fick mat. Att diskussionen om våldtäkt i krig kommer upp på agendan välkomnar jag som har spenderat en stor del av mitt akademiska liv forskande kring detta fenomen.

Att våldtäkt används som vapen i krig är något som de flesta av oss är medvetna om. De som inte uppmärksammade serbernas massvåldtäkter på bosniska kvinnor och flickor som en del av den etniska rensningen under 1990-talet har säkert öppnat ögonen för massvåldtäkterna i Kongo-Kinshasa. Att våldtäkt används som vapen i krig har av många forskare såväl som journalister klassats som en tämligen ny företeelse som brukar falla in i ett av de säkerhetspolitiska lägren som diskuterar nya krig i jämförelse med gamla krig. Nya krig brukar kännetecknas av lågintensiva konflikter med guerillakrigföring och då våldtäkt som vapen för att kunna förnedra och sänka stridsmoralen hos motsatt sida. Kvinnorna används alltså enbart för att kunna skada männen. I de klassiska gamla krigen vilka kännetecknas av nation mot nation och krigslagar har våldtäkter på kvinnor i princip aldrig diskuterats förrän under 1990-talet då en tysk sociolog efter gedigen forskning insåg att 1,9 miljoner tyska kvinnor våldtogs av Röda armén under de sista månaderna under andra världskriget. För att fatta mig kort har alltså våldtäkt i krig alltid existerat även om ingen har uppmärksammat fenomenet förrän nyligen.

FN-soldater har alltid haft en speciell status. De är utsända av FN för fredsbevarande uppdrag i konfliktfyllda regioner  och ska skydda civilbefolkningen för de inhumana lokala soldaterna. Att det framkommer att samma FN-soldater som i de flestas ögon i princip har en hjältestatus samtidigt våldtar unga, svältande flickor i utbyte för lite mat leder till att en nödvändig omvärdering görs. Vi som länge arbetat med dessa frågor och lagt ner många timmar på forskning i området ser inte detta som en nyhet. I många rapporter har det framkommit att FN-soldater i exempelvis Kongo-Kinshasa har i utbyte av ett ägg eller en brödbit tvingat 10-12-åriga flickor till sex. Det är relativt vanligt förekommande. Att FN-soldater på många konfliktfyllda områden i världen också utnyttjar fattiga prostituerade kvinnor som förlorat allt i kriget är heller ingen nyhet. Däremot är det viktigt att dessa företeelser faktiskt kommer upp på agendan även om kritiken känns tämligen mild och faktiskt flera år försen.

Jag kommer att följa upp detta inlägg med en fördjupning i ämnet våldtäkt i krig lite längre fram och hoppas att så många som möjligt får upp ögonen för vad som faktiskt händer i världen.

 • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB