Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Kvällen då vi fick äta roadkill

av Malin Collin, reporter

Det var en underbart solig och varm julidag 2001. Vi befann oss i vår spanska by och satt och snackade med några gamla killkompisar och kom då på den fantastiska idén att på kvällen ge oss ut med en av killarnas segelbåt för att äta middag och bada i den lilla bukten som ramar in den lilla sömniga hålan.

Jag och min syster som är bufféfascister började direkt planera den ultimata segelmiddagen med utrop som Fetaost! Ljummen potatissallad i örtvinägrett! Miniflaskor med skumpa! Killkompisarna sa att det lät bra men de lovade att fixa resten av middagen. Vi begav oss hem från stranden och lagade ihop det vi kunde med byns magra utbud av delikatesser från annat än Katalonien. Glada i hågen och med varsin randig tröja på oss (vi skulle ju faktiskt segla) mötte vi några timmar senare upp med polarna i småbåtsmarinan. Vi tuffade ut i bukten lagom till att himlen färgats rosa bakom bergen och snart ankrade vi båten för att inta vår måltid. Upp dukas den svenska fascistpotatisen och miniflaskorna korkas upp. 

Kompisarna öppnar lerkärl efter lerkärl med den mest underbara ”långt-ut-på-landet-lagat-med-egna-ägg-tortillan” och områdets mest dyrkade och exklusiva rätt – nämligen ugnsstekt vildand i underbar fond med minichampinjoner. Vi är mycket imponerade och äter med god aptit tills varenda köttbit är är i magarna och fonden nersköljd med bröd och Cava.

Det är då vi får reda på sanningen. Hur dessa ungkarlar verkligen hade kommit över vildanden. De hade varit ute på Deltaområdet och kört bil och kände plötsligt en smäll. De hade stannat bilen och insåg att de råkat köra över en riktig dyrgrip – alltså vildanden. Den var ännu inte helt död och då knäckte en av vännerna helt enkelt nacken på den av rent medlidande. De diskuterade ett tag som det sig bör med spanjorer och enades om att ta med anden hem i bagageluckan. Väl hemma lämnade de det döda djuret till en av killarnas frodiga mor som lagade till den som sig bör enligt spanska husmodersrecept. Sedan bjöd de två svenska flickor i fula randiga tröjor på kalaset.

Vi åt alltså en fågel som de hade dödat med sin bil. Simpelt Roadkill.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB