Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Boeuf bourguinon – en fransk kulinarisk bildresa

av Malin Collin, reporter

Då var det dags för att visa resultatet av den franska kulinariska resan. På bilden här under ser ni råvarorna jag använde. Underbart älgkött ungefär 1,2 kg (normalt sett använder man nötkött men detta blev en gryta med skandinavisk touche), bacon i småbitar, små steklökar, morötter, små färska champinjoner, vitlök och sedan en bit purjolök, några lagerblad, en knippa färsk persilja och timjan som kryddning vilket jag lyfte ur innan servering.

Sedan brynte jag alla ingredienser i lite smör och lade det i en stor gryta. Hällde på ordentligt med rödvin, vatten, köttfond och köttbuljongtärningar.

Sedan fick alla godsaker koka länge och väl på ganska låg värme. Jag tror det stod på spisen i en och en halv timme. Tillagningtiden beror på köttets kvalitet – ju segare desto längre koktid. Jag hade dock ett himmelskt kött så det var inga problem. När riset var klart lyfte jag bort purjolöken, persiljan och lagerbladen och hällde över lite hackad färsk persilja strax innan servering.

Serveras med ris. Grytan blev mycket uppskattad av alla gästerna och det finns dessutom lite kvar som jag kan ha till lunch imorgon. De små lökarna föll isär när man rörde dem och de blev mjälla och goda. Morötterna smakade sött och köttet smälte i munnen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti och Filip Elofsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB