Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Ett riktigt torrt inlägg om en torr kvinna som är desperat behov av tips

av Malin Collin, reporter

Jag sitter här och undrar vad som är fel på mig och min hud. Jag är torr som fnöske. Skulle någon tända en tändsticka inom fem meters radie från min kropp så skulle man få en jäkla brasa. Jag har tagit till varenda tips som existerar men ändå känns det som om jag är fast i för lite mängd hud.

Jag har slutat att duscha varje dag (förr duschade jag jämt men det fungerade varken tidsmässigt eller uttorkningsmässigt efter ett tag). När jag väl duschar så avslutar jag med en helinsmörjning av babyolja (och inga blyga mängder här). Babyolja ska binda fukt tio gånger bättre än lotion och det har i alla fall hjälpt lite.

Sedan har jag slutat att sminka mig varje dag efter en period då jag gick runt och såg ut som en skräcködla i fejjan tills jag fick en remiss till Karolinskas hudmottagning och det konstaterade att jag led av en svår form av perioral dermatit (vilket är en hudsjukdom som oftast drabbar yngre kvinnor och ger små prickar/ekem i ansiktet och kan dämpas med månadslånga kurer med Tetracyklin (antibiotika)). Jag följer läkarens råd i den mån det fungerar (och ja, när jag ska gå ut så sminkar jag mig, men inte när jag bara ska ta en kaffe med kompisar en söndag, jag använder bara apotekets fuktkräm och tillsätter inga andra saker i mitt ansikte).

Utöver detta så tillkommer sprickor i mungiporna (inte herpes) som jag duttar vectavir på för dess smärtlindrande effekt. Till läpparna använder jag idominsalva eller oljebaserade läpprylar från apoteket. Sedan har vi händerna som jag försöker att undvika att komma i kontakt med diskmedel och som jag smörjer in med handkräm. Värst idag är de torra armbågarna. I morse kände jag stark smärta från båda armbågarna och tittade mig i spegeln och såg att det blödde från båda på grund av alltför torr hud. Jag fick kleta ner armbågarna i rikliga mängder babyolja som jag lät sitta kvar. Sedan gick jag omkring med oljefläckar på tröjan (ungefär som svettringar men på fel plats så att säga – som om jag hade generande svettningar på just armbågarna).

Det konstiga är ju att jag varken är rödlätt (för jag har någon vag fördom att rödhåriga har känligare hy – eller är det bara solen som är problemas för dem?) eller ovanligt ljus för att vara svensk. Jag har svennefärger – pepparkaka på kropp och vitt hår på sommaren och likblek kropp och mörkblont hår på vintern. Men jag måste vara Sveriges torraste person just nu och jag behöver hjälp!

Om någon är bra på hudvård tar jag med glädje emot era tips!

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB