Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Urban Exploration – min nya, läskiga hobby

av Malin Collin, reporter

När jag inte gör saker som brukar klassas som vanliga (så som att fika, handla mat, gå ut eller kolla på film) så snöar jag gärna in på mina nördiga särintressen. Just nu är jag löjligt inne på Urban Exploration. Eller sanningen är att jag alltid har fascinerats av hemliga gångar och tunnlar och likaså av övergivna hus och städer. Det sistnämnda är på ett psykologiskt plan mycket kittlande. En stad, full av hus, lekplatser, parkbänkar, skyltar och gator men utan mänskligt liv gör att man direkt drabbas av ”spännande-tv-serie-syndromet”. Det är så kontrastrikt att se ett område som människan skapat men utan liv.

Nu är hela övergivna städer inte det enklaste att finna. Tjernobyl är ju en variant men samtidigt känns det lite för utmanande rent radioaktivt att åka dit (trots att det finns guider och turistutflykter). Däremot finns det några helt övergivna ryska städer långt bort i öst som är fullständigt övergivna sedan Sovjetunionen gick under.

Andra personliga favoriter är ju självklart Prora på ön Rügen i norra Tyskland som byggdes under nazitiden för rekreation åt det tyska folket. En 4,5 kilometer lång byggnad som aldrig kom att användas då andra världskriget bröt ut, men som fortfarande står där som en spöklik skugga från svunnen tid.

En annan spännande grej är ju såklart den öde och oanvända tunnelbanestationen Kymlinge som ligger mellan Hallonbergen och Kista i norra Stockholm. Här finns många skrönor inblandade så som att det ska spöka där och att tunnelbanetåget Silverpilen kör förbi och lämnar av passagerare.

När vi ändå är i Stockholm måste jag slå ett slag för bergrummen under Södersjukhuset. Det är helt självförsörjande i krig och i princip lika stort som hela Södersjukhuset. Nu är väl det inte helt öde då det förekommer forskning och övningar där. Det som jag kollar upp just nu är i alla fall huruvida det finns en hemlig tunnelbanestation under Södersjukhuset i anslutning till bergrummet och om det på allvar existerar långa gångar under hela staden som man kan gömma sig i krigstid.

En sak är i alla fall säker – hur mycket jag än fascineras av Urban Exploration-fenomenet så kommer ni aldrig hitta mig med en ficklampa nere i avloppssystemen i Slussen med ett gäng nyfikna 16-åriga grabbar i pösiga byxor med häng. Jag föredrar att se det hela på dataskärmen.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB