Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

En kväll på Vapiano – vår upplevelse!

av Malin Collin, reporter

Ikväll bestämde vi oss för en middagVapiano, en nyöppnad italiensk restaurang med ett lite udda koncept belägen på Sturegatan 12. När man anländer får man ett plastkort där alla ens inköp registreras. Vi började med att fixa lite vin och sedan delade vi upp oss.

Jag tog mig ner till pastakockarna och ställde mig framför en trevlig typ och bad om en carbonara och en ricottaravioli med spännande tomatsås. Först fick jag välja av alla deras olika färska pastasorter. Jag tog linguine. Sedan fick jag se hur kocken mitt framför ögonen lagade ihop just min rätt i en stor wokliknande panna. Ibland lyfte han blicken och frågade om jag ville ha vitlök. Eller om det skulle passa fint med chili i tomatsåsen, eller färsk bladpersilja i carbonaran. Sedan i med grädde och äggula, gojsa ihop med pastan och upp på snygg tallrik och därefter fick jag bestämma hur mycket parmesan jag ville ha.

Tog sedan vår rykande heta pasta på en bricka upp till resten av gänget som satt med papardelle med oxfilé eller papardelle med hummersås, vitt vin och kräftor och slutligen en pizza med generösa skivor parmaskinka och ett helt hav av tunna men stora parmesanflarn. Vid bordet stod både salt och peppar ur kvarn, olivolja, balsamicovinäger och chiliolja i flaskor. Dessutom stod några krukor färsk basilika och rosmarin på varje bord om man ville krydda. Saknade man någon örtkrydda kunde man bara gå ner en liten trappa och hämta vad du ville i timjandjungelväxthuset. Alla var nöjda med sina val och vi blev alla mätta och belåtna. När det var dags att gå så samlade vi ihop våra kort och gick bort till kassan vid ingången där de smidigt gav oss notan som vi kunde dra direkt och sedan fann vi oss själva utanför igen.

Det gick smidigt, men gav ändå inte de fast-food-vibbarna som jag hade fasat för. Kontrollperson som jag är (lagt åt det paranoida hållet) så fungerade detta utmärkt. Jag fick se hur kockarna lagade just min mat så jag kunde se att de gjorde rätt. Bonus var också att det inte gavs tillfälle för personalen att spotta i min varmrätt eftersom jag hade full uppsikt. Maten smakade bättre än vad jag trodde utifrån den lite tråkigt formulerade menyn. Dessutom kostade det nästan inget. En varmrätt gick på mellan 60-110 kronor. Och då blev man mätt. Och nöjd. Jag kommer att komma tillbaka.På översta bilden lagas deras egen färska pasta i både klassisk vit färg och även fullkorn. Den andra bilden skildrar hur det fungerar när man tillsammans med kocken väljer ut sin middag och tittar på hur han gör.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Lisa Andersson, Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB