Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Problematiken kring snötvättade vs stentvättade jeans är över – jag hade rätt!

av Malin Collin, reporter

En sak som har irriterat mig i åratal är fenomenet stentvättade vs snötvättade jeans. Under det sena åttiotalet och tidiga nittiotalet då jag kuskade runt den skånska landsbygden för att gå på minidisco och ragga nioåringar och få prestigefulla placeringar på danstävlingarna så lämnade jag inte huset utan ett par superloose snötvättade jeans (accentuerade med en snygg body alternativt ”storskjorta” och väst med brokadmönster). Vi som verkligen ville visa hur den bästa Lambadan dansades eller knäcka i luftgitarrstävlingen körde givetvis en neonfärgad snusnäsduk lite nonchalant knuten runt låret. Snötvättade jeans var alltså det ord vi använde på landet för att beskriva den vitfläckiga klorinaktiga tvätten som var mycket populär några år där. Stentvättade jeans var av mer enhetlig, matt men ljus karaktär (tänk Brandon Walsh).
När jag senare lärde känna folk från mer befolkade områden så som Ödåkra, Höganäs, Helsingborg, Malmö och slutligen Stockholm så förstod jag att dessa personer refererade till ordet stentvättad när de pratade om de flammiga åttiotalsbyxorna. Jag blev mycket förvirrad men tänkte att de, som växt upp med MTV och modemagasin i hemmen säkert visste bättre. Trots detta grämde jag mig enormt då jag ändå kände innerst inne att jag hade rätt.
Denna problematik fick sitt slut idag då jeansforskning stod på agendan. Jag tänkte att jag nu hade min chans till upprättelse. Jag började med att attackgoogla och hamnade först på några modebloggar där deras nya Monkijeans slängdes upp och kallades stentvättade. Jag muttrade för mig själv: ”men idioter, det där är ju snötvättade jeans om något”. Sedan insåg jag att barnrumporna som skrivit bloggarna föddes typ ett decennium efter de snötvättade jeansen hade gått ur modet (förra gången) så jag placerade dem bland ogiltiga källor. Sedan fick jag napp på både en skrift från moderådet och på manolo.se där snötvättade jeans togs upp. Med vatten på min kvarn gick jag rakt på USA och fann sanningen. Stentvättade jeans är exakt det som jag har sagt hela tiden nämligen ljusa men matta jeans. Snötvättade jeans går även under namnet acid wash och är just dessa klorinflammiga konstverk som jag själv bar som barn. Saken är ur världen och jag har äntligen fått min revansch efter tjugo svåra år!


Ett par klassiska stentvättade jeans

Ett par trevliga snötvättade jeans
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Love Isakson Svensén och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB