Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Det där om rätt sätt (eller hur man undviker att komma klädd som gangster i Finland)

av Malin Collin, reporter

Jag har i alla tider varit löjligt förtjust i Magdalena Ribbing skrupellösa, vassa penna i DN Etikett. När vi var yngre köpte min syster Anna till och med sin egen etikettbok för att alltid vara på den säkra sidan. Den roligaste passagen i just den boken handlade om huruvida en ung dam skulle resa sig för en äldre på bussen eller inte. Svaret löd såhär: Om en ung dam inte reser sig för en äldre så ska man inte bli upprörd – den unga damen kan mycket väl vara utsjasad efter en lång tentamen eller menstruera och måste således få sitta kvar på sin plats. Gud vad många gånger vi sedan har suttit som fastgjutna i sätena på tunnelbanan och låtsas att vi just skrivit tenta och har mens.

I dagens dn.se kan man läsa en chat med Magdalena Ribbing. Jag har plockat ut några russin ur etikettskakan:

John Jag är medlem i en nudistförening och har följande undran; vid våra middagar brukar jag lägga servetten i knät, såsom brukligt vid påklädda middagar. På sistone har jag märkt av en del sneda blickar från de andra gästerna, de tycks mena att jag inte är en ”riktig” nudist. Men jag har den där bara för att slippa spill! Vad tycker du jag ska säga till dem?
Magdalena Ribbing Jag tycker att du ska stanna hemma från dessa middagar. Det är säkert trevligast för alla.
Gösta Min son gifter sig om två veckor. Det blir en bröllopsfest. Jag vill hålla tal, men är osäker på vad är kutym för ett bröllopstal. Riktlinjer skulle uppskattas.
Magdalena Ribbing Kort, älskligt, uppskattande! Men inte ett ord om gamla fadäser, inga sega beskrivningar av barndom-uppväxt-ungdom, inte ett ljud om f d kärlekar, dåliga betyg osv. Talet ska din son och hans hälft kunna ta fram ur minnet och glädjas åt när vardagen blir grå vilket den osvikligt blir någon gång.
Nicklas Hej, jag ska på begravning (min farmor) i Finland under valborg och undrar lite över klädseln, och då framför allt skjortan och slipsen. Vad är det som gäller där? Vit/svart skjorta och vit/svart slips? Tack!
Magdalena Ribbing Du är man och ska ha mörkblå, mörkgrå eller svart kostym, vit skjorta (svart skjorta är fritids- eller gangsterklädsel, absolut fel till begravning) och vit slips eftersom du är nära anhörig. Men fråga övriga närstående om slipsfärgen, jag är inte säker på om denna svenska sed lever kvar i alla kretsar i Finland.
 • Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez, Love Isakson Svensén och Elvira S Barasotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB