Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Bäst-före-datum-idioterna

av Malin Collin, reporter

Jag har (som de flesta andra, skulle jag tro) väldigt svårt för mat som har passerat bäst-före-datum. Jag vet ju att man ska lita på sitt doftsinne, sina ögon och sina smaklökar innan man kasserar en massa mat men med vissa matvaror går det bara inte. Mjölk är en av dessa – den åker ut fem minuter innan midnatt innan utgångsdatum. Ägg däremot håller hur länge som helst – minst en månad efter utgångsdatum.

Under år i studentkorridor och andra typer av sammanboenden har jag dock stött på folk som inte förstår bäst-före-datum-principen. De köpte hem bacon, matlagningsgrädde, flera olika juicer och fetaost i tron om att dessa produkter skulle hålla flera månader i kylen. Självklart håller dessa matvaror perfekt – SÅ LÄNGE DU INTE ÖPPNAR DEM! Men det fattade ju inte bäst-före-datum-idioterna utan de trodde att man kunde klippa upp en fetaost och sedan mumsa på den i två månader. Själv har jag aldrig mött en öppnad fetaost som inte stinker efter sju dagar i kyl. Ni anar inte hur många gånger i veckan jag höll på att spy på grund av andras matvanor. Hur tror ni att en tre månader gammal öppnad apelsinjuice egentligen smakar? Eller vilken färg har bacon som legat i öppet paket sju veckor? Grå?

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB