Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Face Control – metoden dörrvakterna i Moskva använder för att släppa in folk på nattklubb

av Malin Collin, reporter

Det finns oändligt många saker jag tycker är skrämmande/fascinerande med Ryssland. Det är liksom det land i världen jag är mest rädd för. Jag vet inte riktigt varför men så fort jag ser en ryss med dålig smak och mycket pengar på semestern i Spanien så springer jag. Tänker liksom att de bär en kalshnikov i väskan och jobbar för maffian.

Det som har fascinerat mig mest de senaste dagarna är systemet som används på hippa nattklubbar i Moskva – nämligen Face Control. Det innebär att vakterna kollar in hela din uppenbarelse inklusive ansiktet innan de bestämmer sig om du får komma in eller gå hem. Om du har omoderna kläder, fel märke på handväskan eller oregelbundna drag så är det bara tack och hej.

I Sverige fungerar det ju i princip på samma sätt fast då förkläds företeelsen med ”det är fullt” eller ”bara gästlista”. Det är inte en lika explicit förnedring helt enkelt.

För hur peppad skulle man känna sig om man sätter på sina bästa kläder, förfestar på lite vodka med sina ryska vänner, hoppar i klackskorna och drar till det där nya stället i Moskva. Så tar en vakt tag i ens haka, inspekterar noga med rynkade ögonbryn och skakar sedan på huvudet och skickar bort en från dörren med ett ”njet”. Inte så man känner för att testa nästa ställe längre ner på gatan precis.

Fördelen är väl att om man väl kommer in så vimlar det av snyggingar. Om man nu gillar ryska snyggingar. Själv är jag ju som sagt rädd för dem.

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB