Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Därför skiljer sig den svenska inredningsstilen från den sydeuropeiska

av Malin Collin, reporter

I lördags var jag inne i en katolsk kyrka i Rom ett slag. Det var en till storleken liten kyrka, kanske mer i närheten av ett kapell och därför blev de utsmyckningar som brukar känneteckna just katolska kyrkor nästan överväldigande. Knubbiga kerubmålningar och guldfärgade sirliga mönster trängdes i taket. Hela väggarna var täckta av marmordekorationer. Statyer av Bernini ramades in av guldstrålar i meterstorlek och på ena kortsidan hade någon stoppat ner en skyltdocka, utklädd till ett kvinnligt helgon i en plexiglaskista bara sådär.

Det var då jag såg den uppenbara kopplingen mellan katolsk och lutheransk inredningsstil. När reformationen på femtonhundratalet nådde Sverige rev man ut alla påkostade guldkrucifix, överpimpade helgonstatyer och dyrbara utsmyckningar som påminde om katolicismen. Kyrkan skulle vara stram och simpel.

I dagens Sverige eftersträvar vi minimalism: vita kök med borstat stål, ljusa träslag, vitmålade knarriga trägolv, en enkel matta med accentfärg som återkommer i den stora vasen på golvet i vilken några smala strån sticker upp. Några värmeljus i enkla Iittalaljusstakar placerade på soffbordet, rena linjer, en diskret gardinkappa och genomtänkt punktbelysning.

I sydeuropeiska hem brukar man finna en gigantisk tv-möbel och bokhylla i ett gjort i något mörkt träslag. Denna möbel är oftast intill bristningsgränsen full av torkade blommor i guldfärgade vasar, några gamla fotbollspokaler från sonen i huset, små porslinsfigurer föreställande lilla Jesusbarnet i otaliga utföranden, ett par guldkors, en enhörning i pärlemorsskimrande porslin, guldinramade familjefoton i alla storlekar och nio olikfärgade virkade små dukar krönta med handmålade glas fyllda med småmynt. Ikea har fortfarande inte helt tagit över varpå soffan ofta har ett par decennier på nacken och dekoreras med virkade kuddar och plastöverdrag på ryggstödet. Det bästa porslinet används inte utan har en hedersplats längs en hel kortsida i vardagsrummet och inte sällan finner man ett krucifix på väggen med ett litet bord under där stearinljus trängs i guldljusstakar.

Våra svenska hem ser helt enkelt ut på samma sätt som femtonhundratalets Luther hade önskat. Överdrivet plåtter anses vara smaklöst och tacky. I sydeuropa är man präglad av skönhet genom katolicismen. Och själva påven skulle vara stolt om han steg över tröskeln.

helgon.jpg

En skyltdocka i plexiglaskista – Santa Maria della Vittoria-kyrkan i Rom. Foto: Niklas Jakobsen

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson och Akvelina Smed
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB