Här kommer recept på mina bästa potatismos
avNu när hösten faktiskt är kommen börjar jag bli lite sugen på potatismos. Det är ju en rätt som åker ut i samma veva som första färskpotatisen åker in så att säga. Idag tänkte jag prata om varianter på vanligt hederligt potatismos, sådana mos man kan göra när man ska stajla lite när man har gäster exempelvis.
Basilikapotatismos
1 kg mjölig potatis skuren i mindre bitar (eller mandelpotatis om du vill lyxa till det)
3-4 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 paket grädde (välj fetthalt själv, ju fetare desto godare)
3-4 msk smör
2 dl riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
Koka potatisen och vitlöksklyftorna till potatisen är mjuk. Häll av vattnet och ånga av. Sjud upp grädde och smör. Tillsätt basilikabladen och mixa gräddblandningen slät med stavmixer. Mosa potatis och vitlöksklyftor (som nu är milda och goda) med en potatisstöt. Häll på gräddblandningen tills det blir ett jämt mos. Häll på parmesanost och krydddor och rör om. Gott till exempelvis kyckling, köttfärsbiffar eller en bit kött.
Här serveras basilikamoset med en hemgjord tomatkompott. Här finns receptet.
Andra tips på smaksättning:
- Gör ett vanligt potatismos men tillsätt några droppar tryffelolja innan servering
- Rosta skivad vitlök i olja och blanda i vanligt potatismos. Toppa med finhackade färska örter
- Koka lika delar potatis och något av följande: blomkål, palsternacka, jordärtskocka. Gör som ett vanligt mos och du får en extra smak.