Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Stockholms fulaste platser

av Malin Collin, reporter

Stockholm brukar räknas till en av världens vackraste städer, bygg på fjorton öar mellan sjö och hav. Men även den vackraste staden har sina mellanrum. I Stockholms gnistrande tandrad finns en och annan sned kindtand, platser som till synes har glömts bort. Eller är det så att Stockholms skönhet blir extra slående med hjälp av dess mindre vackra mellanrum? Följ med på en ovanlig Stockholmsresa.

atlasblogg.jpg

Atlasmuren
Graffitin täcker de smutsiga betongväggarna i det insprängda schaktet under S:t Eriksbrons fäste. Här är det beckmörkt trots att det är mitt på dagen. Det sägs att Sveriges reklamfilmare som inte har budget nog att åka till New York för att filma bakgatorna där tar det med sig kamerautrustningen till Atlasmuren.

brunkebergblogg.jpg

Brunkebergstorg
Fram till rivningarna av Klarakvarteren på 1960-talet var Brunkebergstorg ett livligt busstorg fyllt med människor. I dag är torget en bortglömd plats. På Kulturhuset och Gallerians baksidor syns torget som har föga gemensamt med det gamla busstorget. Här skyndar ett fåtal människor förbi och på kvällarna är det prostitution och droghandel som tar över det vackra torget från förr.

detaljslussenblogg.jpgslussenblogg.jpg

Slussen
Platsen där Mälaren möter Saltsjön invigdes i nuvarande utseende 1935 som dåtidens höjd av stadsplanering. I dag är Slussen fast i en form av limbo. En omfattande renovering av gångarna som knyter samman Södermalm med Gamla stan är inte aktuell då en total ombyggnad väntar de kommande åren. Därför står trettiotalets stolthet och förfaller medan stockholmarna skyndar sig förbi.

järnvägsparkblogg.jpg

Järnvägsparken
Ett stenkast från Centralstationen ligger den stenlagda Järnvägsparken. Några glättigt färglagda betongdekorationer kämpar i motvind för att lysa upp parkbänkarna. Parken ringas in av av- och påfarter till Centralbron. När Centralstationen byggdes 1870 var Järnvägsparken lummig och grönskande. Nu försöker fastighetskontoret snegla på Londons ”Camden Market” för att skapa en urban marknadsplats på denna bortglömda yta.

tystamariblogg.jpg

Tysta Marigången
Bakom Hotell Sheraton ligger Tysta Marigången som fick sitt namn från kaféet ”Tysta Mari” som var ett populärt tillhåll för journalister under 1800-talet. Tysta Marigången är i dag en övergiven arkad där skyltfönstren vittnar om sedan länge igenbommade butiker. En frisörsalong håller skenet uppe i den annars nedgångna och ruffiga tunneln.

åsöbreddblogg.jpg

Åsö Gymnasium
En tidstypisk sextiotalsmodernistisk skola eller Sveriges fulaste öststatsbyggnad? Meningarna går i sär när man talar om Åsö Gymnasium. Under de senaste åren har området som även inkluderar Skatteskrapan fått en ansiktslyftning med modern galleria och pågående husbyggen.

Text och foto: Malin Collin

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell, Hanna Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB