Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Dagen jag blev kändis

av Malin Collin, reporter

Jag tänker på hur det känns att bli kändis. Att helt plötsligt inte kunna gå och handla mat utan att barn springer fram med matteskrivboken och en vässad blyertspenna och kräver en kram och autograf samtidigt som man klämmer på tomaterna i grönsaksdisken på Ica.

För deltagarna i ”Idol” tog det en vecka av TV4-sändningar innan de behövde plöja sig fram bland falsettflickor i horder. 

Jag råkar bo ett stenkast från ”Idol”-deltagarnas hotell och kan enbart på gatans ljud avgöra vilken av idolerna som är på framfart. Lågmälda flämtningar: Daniel och Elin är på väg till stan. Ljudet av framrusande småflicksskor mot asfalt och panikskrik: Olle och Andreas Weise kommer ut från pizzerian mittemot.

En gång blev jag också kändis. Fast det råkade vara ett rent misstag.

Det var under Spice Girls storhetstid under 1998 och jag befann mig i Barcelona med tre vänner. På grund av just detta årtal råkade vi också se ut som ett hopkok av Ginger Spice, Baby Spice och Sporty Spice. Jag bar en päls som i bästa fall såg ut som en överkörd Bichon Frisé-valp och matchade det med en blå plastklänning och Buffalo-platåskor.

Vi satt och åt på en restaurang i det spanska vintermörkret när vi plötsligt märkte en susning genom de andra borden. Kyparen skymtades en bit bort, i full färd att viska något i örat på en nioårig flicka. Någon minut senare kommer det första barnet fram och ber med darrande röst om en autograf. Snart följer fler. Föräldrar ler saligt och letar i väskan efter kameran. 

Vi förstår ingenting.

Så kommer kyparen fram och ler lite generat.

– Vi är stolta att Spice Girls vill komma till vår restaurang, säger han och sträcker fram sitt lilla block där han nyss skrivit upp vår gambasbeställning. 

– Till min dotter, säger han och ler blygt. 

– Men vi är inte Spice Girls. Vi ser bara…eh, ut som dem, säger vi.

Ingen tror oss. För det är klart att Spice Girls inte vill göra en stor sak av deras privata middag. Kändisar vill ju också kunna leva ett vanligt liv. Det förstår man ju.

Så vi skrev några autografer. Ställde upp på bild med en flicka med lysande ögon. Kramade några spanska barn och åt våra räkor.

Dagen därpå gick vi på en shoppingrunda som CSN fortfarande vill ha pengarna tillbaka från.

En annan klädstil. Ett nytt liv borta från kändisskapet.

 • Tjänstgörande redaktörer: Alex Rodriguez, Love Isakson Svensén och Elvira S Barasotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB