Malin Collin

La Dolce Vita vs Hell i Stockholm

Startsida / Inlägg

Om att gå målmedvetet i grupp

av Malin Collin, reporter

Om man kokar ner allt som berör mig, hamnar vi i en situation som alldeles för sällan händer i det verkliga livet. Jag talar om när en samling människor fattar ett viktigt beslut och går målmedvetet i grupp. Att gå målmedvetet i grupp är lyckligtvis desto mer frekvent förekommande i film- och tv-världen. 

Två favoriter är dessa:

Ur ”The West Wing”:

President Bartlet har just lidit alla helvetes kval och ingen, absolut ingen tror att han kommer att deklarera att han satsar på omval. Men något händer med honom i regnet utanför ovala rummet och det omöjliga beslutet är fattat. Ackompanjerad av Dire Straits supermästerverk ”Brothers in arms” går han med hela Secret Service och de närmaste medarbetarna i rask takt genom Vita huset, mot bilarna och talet som ska tv-sändas över hela USA. Jag ryser så mycket att jag brister ut i gråt bara jag tänker på det. Hela klippet går att se här.

Skärmavbild 2011-02-19 kl. 02.40.46.png

Ur ”Buffy the Vampire Slayer”:

Hjältinnan Buffy har dött men tvingats tillbaka till det vidriga livet på jorden igen. Det enda hon vill är att få dö ännu en gång, men det vågar hon inte berätta för någon. Hela världen vilar ju på hennes axlar, så det är bara att stå ut och alla vännerna är ju så glada att hon är tillbaka igen. Hon befinner sig i tv-historiens svåraste depression och är nästintill emotionellt apatisk. Ändå måste hon rädda sin syster från någon musikaldemon, utan hjälp av vännerna. De tror att hon ska skärpa till sig om hon tvingas göra det på egen hand (tvångssjungande dessutom). Men mitt i låten ändrar de sig. De tittar på varandra, reser sig upp samtidigt och går bestämt och målmedvetet mot faran. (Det här klippet, ja hela säsongen av Buffy kan jag i och för sig inte se alls utan att hulka mig igenom varenda sekund). Hela klippet går att se här.

Skärmavbild 2011-02-19 kl. 02.40.07.png

Jag önskar att det riktiga livet bestod av fler ”gå målmedvetet i grupp”-tillfällen. Det finns inget starkare eller rysigare än att fatta svåra beslut på ett synkroniserat sätt och sedan gå i takt med mäktig musik mot utmaningen.

Jag är verkligen inte gjord för den här bleka, vanliga världen.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Lisa Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB