Hur man lagar en långkokt bolognese på högrev/märgpipa
avLade hela söndagen på ett långkok. Det blev bolognese på märgpipa (högreven var slut).
Så här går det till (ber på förhand om ursäkt för dåliga iPhone-bilder):
Hacka en stor gul lök, fem vitlöksklyftor, skär två morötter i små fina fyrkanter, strimla tre stjälkar selleri, strimla ett halvt paket bacon och skär sedan små bitar av högrev/märgpipa. Jag tog knappt 800 gram.
Bryn grönsakerna och bacon i olivolja i en gigantisk gjutjärnsgryta. Bryn köttet med lite salt och peppar i en stekpanna och häll i grytan när de fått lite färg.
Häll därefter i fyra deciliter rödvin, någon slurk balsamvinäger, en deciliter tomatpuré, uppkokad kraftig köttbuljong, två burkar hela tomater och lite torkad oregano. Ta lite strösocker också.
Låt nu detta koka i tre timmar. Eller ännu längre – men inte kortare. Rör emellanåt. Jag lade på locket efter ungefär halva tiden så inte all vätska kokade bort. Späd med lite vatten om det blir för torrt (jag gjorde buljongen på tre kalvbuljongtärningar och kanske en halvliter vatten rakt i pannan där köttet hade stekts – mest för att kunna hälla på vatten med gott samvete efter hand).
När köttet trådar sig av sig själv som en chili börjar det blir dags att avrunda. Då har det antagligen gått tre timmar. Tillsätt då en burk Mutti finkrossade tomater och låt koka ihop i en kvart eller så.
Stäng sedan av plattan, smaka av med salt, peppar, socker och en halv kruka färsk basilika. Låt stå med locket på under tiden pastavattnet kokar upp och pasta kokar. Välj en dyrare lyxpasta för det är du värd.
Servera med mycket riven jättelagrad parmesanost och något basilikablad. Ät och dö en smula. Därefter gräddar du en äppelpaj som du äter med vaniljsås och sätter på valfri ”Star wars”-film.
Där har du min söndag.
/Mvh Mätt