Kalasmat – och Maud – på banketten
av– Jag samlar på mortlar. Vet ni varför? sa näringsminister Maud Olofsson i sitt tal på Årets kock-banketten.
– De är billigare än Saab, tjoade en röst ur publiken.
Det var nog det roligaste som sagts i den flod av hyllningstal som hålls under en Årets kock-bankett och så även denna.
Men det är okej. De flesta fattar sig hyfsat kort. Och det är många som förtjänar att hyllas. Man kan också äta diskret under tiden. För maten har varit god de senaste åren. I år sensationell för att vara på ett party för nästan tusen pers.
Till förrätt ett gäng variationer på lax. Temat är ju ”Resurssnålt” i år och här hade kockarna Karl Ljung och Christian Hellberg tagit vara på alla bitar av fisken. Godast: en filorulle med laxstrimlor, knispriga grönsaker och koriander. Gulligast: En minitub med rökt majonnäs.
Varmrätten var variationer på ren. Mest minnesvärt en helgod korv på renhjärta. Måste be om receptet. Potatismoset var inte så tokigt det heller.
Desserten handlade om hjortron. Parfait, sorbet, sylt och liten kaka. Samt en väldigt seeeg kolasås.