Dagens dansk…
av…heter René Redzepi, driver tvåstjärniga restaurangen Noma i Köpenhamn och hade fixat käket när likaledes danska Landbrug & Fødevarer bjöd in pressen för att putsa lite på bilden av danskt fläskkött.
Budskapet från pr-organisationen var i korthet ”vi är kanske inte är lika snälla mot grisarna som ni är i Sverige men vi är banne mig bland de snällaste i EU”.
Själv baxnade jag mest inför uppgiften att det finns 25 miljoner grisar i Danmark. I Sverige finns knappt 2 miljoner.
Sedan var det dags för det viktiga – maten.
Som förrätt fick vi knapriga fläsksvålar. Det är ett av mina favoritsnacks men de här var pudrade med ett syrligt lingonpulver. Ett tillgjort sätt att sabba goda fläsksvålar om ni frågar mig.
Vi fick också ett slags pannkakssmets-munkar med fläskfyllning. God fyllning men väl degigt hölje.
På bilden syns en mycket vacker mellanrätt på tunna rotfruktsspån med märg, örter och en skysås på rostat fläsk. Intressant. Skulle man kunna göra någon variation på.
Huvudrätten var lättrökta revbensspjäll glaserade med senap och hasselnötter samt ramslöksfrukter inlagda som kapris. Mycket, mycket goda ribbor. Här inser jag att allt snack om Redzepi inte bara är just snack.
Han är nämligen lika mycket Gud i mat-Danmark som Mathias Dahlgren är i mat-Sverige. Men han berättade att han fick mycket gliringar när de startade Noma för sex år sedan.
Driva lyxkrog med enbart råvaror från de nordiska länderna? Skulle de servera knäckebröd och rötter på vintern?
Men kritiken har tystnat i takt med att Michelinstjärnorna har trillat in och närproducerat blivit den stekhetaste av trender.
– Vi hade tur, vår tajming var perfekt när vi startade nästan samtidigt som hela den gastronomiska världen började leta efter det naturliga köket och de naturliga råvarusmakerna, säger han.
Såklart fick vi påse. Innehåll: broschyrer om danskt fläsk och om Noma, dvd med bilder – och den stiliga slipsen. Mönstret utgörs av stiliserade grishuvuden.
Har inte riktigt tänkt ut när jag ska bära den.