Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Dagens soppa

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet

Före

Rotselleri

Efter

Succésoppa

På övre bilden ser man min lilla skalknivsfavorit. Funkar till de flesta småjobb, cutta sega snören, snippa morötter, rafsa bort bort illfäniga plastinpackningar på kryddburkar, kärna ur paprika – och slajsa bort de bråkiga bitarna på en rotselleri.

Så det gjorde jag och sedan använde jag inte mindre än tre olika potatisskalare på selleriklunsen (håller på med ett test) tills den var naken. Skalade ävenså 5 potatisar, 1 lök och 2 vitlöksklyftor.

Hackade löken och vitlöken. Fräste hacket mjukt i 2 msk olivolja i en stor kastrull. I med 2 dl vitt vin (El Cortejo är mitt vita favoritmatlagningsvin för stunden) och lät det puttra bort till hälften.

Delade sellerin och potäterna i stora bitar under tiden. Öste ner dem i kastrullen tillsammans med 1 liter vatten, 0,5 tsk timjan, 1 krm fransk cayenne (piment d’Esplette) och 2 tärningar grönsaksbuljong. (De där nya geléiga är riktigt bra.) Saltade och pepprade. Kokade rotsakerna mjuka. Tog cirkus en kvart.

Mixade ihop med 3 dl vispgrädde. Värmde igen och smakade av med salt och peppar.

Serverade med finskuren gräslök och ett litet lass stekt bacon och svamp som blivit över från pizzajobbet i tisdags.

De båda hemmavarande gossarna tog om både två och tre gånger. En fröjd.

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB