Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Det näst sista av oxsvansgrytan…

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet

…försvann just ner i Herr Hansson. Nu är en skvätt med mest sås och någon minimal köttbit det enda som återstår av helgens mäktiga kok.

Det är härligt med rester. Ska bli en fröjd att moffa i mig svansen som soppa någon lunch. Om ingen annan hinner före.

Ska det bli rester får man ta i från start. Köpte 2 kg oxsvans.

Oxsvans före

Saltade, pepprade och mjölade svansen. Brynte ordentligt i olja. 2 hackade lökar, 3 skivade vitlöksklyftor, selleri, palsternacka och morot i bitar fick fräsa med på slutet.

I med 5 dl rödtjut, 0,5 dl rödvinsvinäger, 5 dl vatten, 3 lagerblad, 0,5 tsk rosamarin och 0,5 tsk mejram. Puttra lugnt och fint under lock i 2,5 timmar. Gillar man att skumma kan man göra det. Jag kollade på OS i stället. Smaka av grytan med salt och peppar.

Oxsvans efter

Serverade med potatisgratäng. Det är rätt udda till svans men alltid gott och så gillar Hanna och Anton potatisgratäng. Väldigt mycket.

Smulade för säkerhets skull över lite knaperstekt bacon också. Bacon är också alltid gott.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB