Det näst sista av oxsvansgrytan…
av…försvann just ner i Herr Hansson. Nu är en skvätt med mest sås och någon minimal köttbit det enda som återstår av helgens mäktiga kok.
Det är härligt med rester. Ska bli en fröjd att moffa i mig svansen som soppa någon lunch. Om ingen annan hinner före.
Ska det bli rester får man ta i från start. Köpte 2 kg oxsvans.
Saltade, pepprade och mjölade svansen. Brynte ordentligt i olja. 2 hackade lökar, 3 skivade vitlöksklyftor, selleri, palsternacka och morot i bitar fick fräsa med på slutet.
I med 5 dl rödtjut, 0,5 dl rödvinsvinäger, 5 dl vatten, 3 lagerblad, 0,5 tsk rosamarin och 0,5 tsk mejram. Puttra lugnt och fint under lock i 2,5 timmar. Gillar man att skumma kan man göra det. Jag kollade på OS i stället. Smaka av grytan med salt och peppar.
Serverade med potatisgratäng. Det är rätt udda till svans men alltid gott och så gillar Hanna och Anton potatisgratäng. Väldigt mycket.
Smulade för säkerhets skull över lite knaperstekt bacon också. Bacon är också alltid gott.