Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Helgens chark

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Pata negra-salami

Chorizo pata negra heter en skojig salamisläkting. Pata negra är de svartfotade spanska grisar som får ströva rätt fritt och som tillbringar sina sista månader i livet med att smaska i sig älsklingsrätten ekollon. Feta – och förhoppningsvis glada – blir de av dieten. De är i alla fall råvaran till världens godaste lufttorkade skinka, jamón ibérico de bellota (skinka iberisk av ekollon, typ). Lagras i flera år och kostar därefter. Andra delar av grisen blir till exempelvis sådan här paprikakryddad chorizo.

Med på bilden är också en italiensk fänkålssalami och till vänster just en bit jamón ibérico, lagrad i 36 månader. Fick den lite billigare eftersom det var en ändsnutt. Men den är lika god för det.

Och det är söndagens spartips: Köp salami, skinka och annat i bit. Blir lite billigare och så kämpigt är det inte att skiva korv. Dessutom slipper vi andra bak i kön att vänta på att du och din expedit ska dribbla klart med skärmaskinen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB