Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Kvällens torsk…

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Torsk med ris och bulgur

…var förstås fiskad i hållbara bestånd – och till extrapris.

La ut hela torskfilén i all dess 652-gramsprakt på smörpapper i en liten långpanna. Saltade, pepprade, pressade över citron, droppade över rostad rapsolja (överkurs) och klickade på lite smör.

Stoppade in i 80 graders ugn och lät stå tills den var 52 grader mitt i tjockaste biten. Det tog cirkus 20 minuter.

Fixade under tiden sockerärtor. Gillar du – som jag – dem knapriga så lägg i ett durkslag och häll över 1,5 l kokande vatten, räkna till sju, spola av dem med kallt vatten och låt rinna av. Har du bråttom räknar du till fem.

Och så kokte jag 4 portioner av den nya produkten ”Ris med bulgur”. Fnös ett ”onödigt” när jag fick förpackningen till test men det blev riktigt saftigt och gott. Fast visst kan man blanda ris och bulgur själv utan större besvär.

Rostade pinjenötter i torr panna. Två gånger. Med samma vidbrända resultat. Man ska inte kolla på ”Vem vill bli miljonär” och laga mat samtidigt.

Eftersom det var fredag blev det sås. 2 dl gräddfil med 3 msk hackad gräslök och 4 msk hackad dill samt ett tjog grovt hackade räkor. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.

Jorå, riktigt gott. Rapsoljan doftade mysko men smakade bra. Det hade varit godare med rostade än med kremerade pinjenötter.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB