Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Dagens strömmingar…

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Strömming med surkålsconsommé

…är estniska. Där på andra sidan Östersjön fick de nämligen en alldeles lysande ide. Landets krogar bjöds in att tävla med sin bästa strömmingsrätt. 16 krogar nappade och in kom 30 recept. De fem vinnarna serverades på en festival i Tallinn och nu är de ute på turné i några av de länder som turistar mest i Estland – Finland, Ryssland, England och så Sverige.

Påhittigheten var stor och jag fick flera idéer att sno. På översta bilden syns en extrarätt, en amuse bouche (mun-roare) skapad av turnékocken Roman Zastserinski som driver Restoran Ö i Tallinn. Det var smördegsbotten med stekt rågbrödspanerad strömming (förstås), lite inlagd gurka – och surkålsconsommé. Det låter ju som strömming med diskvatten men det syrliga spadet funkade riktigt fint med den feta fisken.

– Hur kom du på den idén? frågade jag Roman.

– I steal it, förklarade han glatt. From my brother. He has Russian restaurant and sauerkraut is very common in Russia and Estonia.

Det finns tydligen ett kockgäng i Estland med bland andra Roman och brorsan som letar efter sina kulinariska rötter. Gamla bonderätter, ätliga vilda växter, precis som många stjärnkockar här gräver allt djupare i det skandinaviska skafferiet.

Vi i presspacket blev faktiskt riktigt sugna på att fara österut. Där verkar finnas mycket spännande att upptäcka.

Första vinnarrätten var stekt rågbröds- och citronskals/kumminpanerad strömming på rucolasallad med saltgurka och crème fraiche med gräslök. Och då fallerade kamerna (elelr fotografen).

Inlagd strömming med färskost

Sedan kom en mycket lätt inlagd strömming med kryddpeppar, inlagd gurka (igen), färskost med vattenkrasse och friterad riven rödbeta.

Strömming med tomat och frasigt nötbröd

Jag ska aldrig mer äta upp maten innan jag plåtat den. Jag ska aldrig mer äta upp maten innan jag plåtat den. Jag ska aldrig mer äta upp maten innan jag plåtat den. Jag ska aldrig mer äta upp maten innan jag plåtat den. Nä, det blr för tjatigt att läsa hundra gånger men jag måste behärska min glupskhet. Det här var rå strömming på frasigt nöbröd med tomathack, rosmarin, röda vinbär och balsamicoreduktion.

Strömmingstempura

Såklart det går att göra tempura på strömming.Skitgott! Serverades med pumpa, sparris och crème fraiche smaksatt med nejlika och wasabi. Snyggt serverat i glas.

Strömming med kalvtournedos

Till sist baltisk surf and turf från Restoran Ö: Stek strömming med (en perfekt) kalvtournedos, stekt jordärtskocka, kantarellsås och – för syns skull – ett halvt vaktelägg.

Roman plockar kantarellerna under en sommarvecka när de brukar vara inte för torra och inte för regnblöta. Han blancherar dem 15 sekunder och blixtfryser dem, vakumförpackar och stoppar i frysen. ”Nästan som nyplockade!”

Chokladmarquise med havtorn

Och så fick vi chokladmarquise med havtornsmarmelad och ängssyra – helt utan strömming.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB