Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Jamie had a little lamb

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Jamie magazine

Och nu har jag snott det!

Jamie är alltså Oliver (min köksidol!) och det är hans lammrecept jag snott. Hittade det i senaste numret av hans mattidning Jamie magazine. Riktigt bra blaska. Det underlättar om du gillar J O och är hygglig på engelska men du behöver inte dyrka mannen för att ha utbyte av detta snygga och användbara magasin. (Ok lads, you can put the ”gifts” over there in the corner.)

Det lilla lammet är marockanskt från början och har när detta skrivs stått en och en halv timme i ugnen. Det doftar häftigt av vitlök och spiskummin ända upp i skrivhörnan på övervåningen. Najs. Typ två timmar till ska det svettas tills köttet faller från benen. Så här går det till – man tager:

3 kg lammbog (hälften hade nog räckt, vi var bara fyra)

1,5 tsk malen spiskummin

1,5 tsk malen koriander

2 msk hackad färsk timjan

3 kvistar färsk rosmarin

1,5 tsk salt

50 g smör (ska egentligen vara det marockanska lagrade smöret smen)

8–10 vitlöksklyftor

 

Morotssalladen:

4 morötter

1 dl strimlad mynta

1 apelsin

2 msk olivolja

Salt

Peppar

 

1 granatäpple

Turkisk eller grekisk yoghurt

Harissa (nordafrikansk het chiliröra, finns på burk [bilden ovan] och tub – det sistnämnda är mest praktiskt, även om burken är liten så går den aldrig åt innan röran börjar mögla)

Pitabröd

 

Gör så här:

Värm ugnen till 250 grader.

Lägg bogen/bogarna i en långpanna. Smält smöret (eller använd flytande smör). Mortla spiskumminen och koriandern (om du inte köpt färdigmalen). Mortla timjanen och rosmarinen med saltet.

Gegga in köttet med smöret och de morlade kryddorna. Skala vitlöksklyftorna och dela dem. Tryck in och kläm fast på strategiska ställen på köttet.

Häll en skvätt vatten i botten på långpannan. Täck tajt och tätt med folie. Skjuts in i ugnen. Dra genast ner värmen till 175 grader. Baka i 3–4 timmar.

Bogen är klar efter 4 timmar

Skala morötterna och hyvla i tunna spån eller remsor med potatisskalare eller mandolin. (Akta fingrarna.) Strimla myntan. Lägg allt i en skål, pressa över apelsinen, salta, peppra och häll i olivoljan. Blanda runt.

Servering: Värm pitabröden i ugnen. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna. Plocka mumsiga köttbitar från benen. Fyll pitabröden med kött, granatäppelkärnor, yoghurt och lite harissa. Käka med morotssalladen.

Lamm utan pitabröd

– Vadå pitabröd och granatäpple? säger du. Det finns ju inte vare sig det ena eller det andra på bilden.

– Grattis, du skarpsynte, säger jag. Du har just vunnit en persiljekvist.

Eftersom jag har minne som en Malawiciklid glömde jag att köpa granatäpple och pitabröd. Ersatte med blodapelsin och min senaste tillbehörssuccé – hel bulgur med gröna linser, rödlök, vitlök, persilja, olivolja pressad citron, salt och peppar. Helt okej, faktiskt.

 

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Elin Wieslander och Elvira Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB