Mat för dagen

Om mat jag äter, om mat jag lagar och mat jag tycker verkar kul. Och så nåt att dricka förstås.

Startsida / Inlägg

Chark mitt i veckan

av Jon Hansson, matskribent på Aftonbladet
Gourmetcoppa.jpg
Coppa med olivröra

Ja, matskribentandet är ju ett skitigt jobb och ve mig som måste göra det. Ovan syns till exempel en snuskigt god coppa (lufftorkad fläskkarré) från Toscanero som jag var tvungen att tugga i mig. Klutten vid coppan är en mycket tät liten olivröra. Tillverkaren Seggiano mal tydligen i en aning kärnor också som ger en trevlig bitter strävhet.

Detta drabbade mig under ett pressjippo hos Gourmetgruppen, en grossist av det delikatare slaget, och vi fick även testa…

Gourmetolivolja.jpg
Doppa brödet i olivoljan

…den här för Toscana mycket milda olivoljan, likaledes från Seggiano, och…

Gourmetskinka.jpg
Lufttorkad skinka med sparris

…en nötig och ovanligt torr lufttorkad skinka (Subisati) som påminde en hel del om den spanska belota iberico-skinkan. Nötigheten ska ha sin förklaring i att de italienska grisarna snaskar i sig en hel del nötter och ekollon precis som sina spanska svartfotade fränder.

Det är lättkokt grön sparris som är inlindad i skinkan. Det där grågrönare som ser ut som en burksparris är mycket riktigt en burksparris fast den här är vild, milt picklad och ligger i en glasburk som kostar sådär en sex gånger så mycket som den vanliga plåtvarianten. Men det kan den nog vara värd. Vi fick också små inlagda grillade Morelli-kronärtskockor (Seggiano) som fortfarande var lite knapriga spänstiga och inte sådär ogrönsaksaktigt sladdriga som de brukar vara. Men tyvärr – är det lite gott så är det lite dyrt.

Gourmetsalami.jpg
Salami med inlagd kronärtskocka
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB